SMHI går ut med en väldigt ovanlig klass 2-varning för plötslig ishalka. Foto: TT

Ovanlig vädervarning från SMHI

Uppdaterad
Publicerad

SMHI går nu ut med en väldigt ovanlig klass 2-varning för plötslig ishalka. I Västerbotten kan det förutom glashala vägar även bli elavbrott på grund av iskallt regn.

I Nordamerika brukar väderfenomenet kallas ”ice storm”. Extrem halka uppstår när underkylt regn fryser till så fort det når marken eller andra ytor.

Det riskerar bli extremt på vägarna i stora delar av norra Sverige under eftermiddagen och kvällen.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för plötslig ishalka i två områden, Västerbottens läns inland och Västerbottens läns kustland. Det är den allvarligaste varningsklassen för plötslig ishalka.

– Det är troligtvis första gången någonsin som de går ut med en sådan här varning i Sverige, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Klass 2-varning väldigt ovanlig

SMHI bekräftar för SVT Nyheter att en klass 2-varning av detta slag är väldigt ovanlig och kan inte säga säkert om de någonsin utfärdat någon tidigare.

Inom sex timmar väntas minst 3 millimeter regn som ger svår halka. Dessutom är halkan svår att bekämpa eftersom den kommer så plötsligt.

– Det kan bli katastrofalt halt om det faller mycket regn, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret, och fortsätter:

– Det är nästan så att man inte bör ge sig ut med bilen. Det gäller att vara väldigt medveten.

Kan slå ut elen

Och förutom glashala vägar så riskerar även vädret slå ut elförsörjningen.

– Det kan bli elavbrott när isen lägger sig på elledningar som sedan går av, säger Deana Bajic.

Även i Norrbottens, Västernorrlands och Jämtlands län riskerar det att bli halkigt på vägarna under tisdagskvällen. SMHI har där utfärdat klass ett-varningar.

– Under natten mot onsdagen kommer ett nytt område med regn, så det kommer vara halt även imorgon. Då är det risk för underkylt regn även i Dalarna, säger Deana Bajic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer