Foto: Scanpix

Flygplatserna om halkvarningen: ”Vi bor i Norrland”

Uppdaterad
Publicerad

Flygplatserna i Västerbotten har inte satt in några åtgärder för att bekämpa den extrema halkan som förväntas.
– Vi är redo för det här varje dag att det kan inträffa. Vi bor i Norrland, säger Mikael Filipsson, operativ chef, på Skellefteå flygplats.

SMHI har utfärdat en klass två-varning för halka i Västerbotten under tisdagen. Men på flygplatserna har man inte förberett sig på något speciellt sätt.

– Vi är så rustade som vi kan vara. Det kan påverka flygtrafiken men det beror på vilken omfattning det blir av det här. Än är det bara en prognos. Men regn på is är inte en bra kombination. Bromsvärdena kan bli för dåliga om det blir halka säger Mikael Filipsson, operativ chef, på Skellefteå airport.

Vattensandar landningsbanor

Det är landningen och starten som påverkas vid halka. På flygplatsen i Lycksele har man inte tagit till några extra åtgärder.

– Vi behöver inte tänka på det här. Vi gör som vanligt. Vi har vattensandat. Det här kommer inte att påverka flygtrafiken nämnvärt, säger Torbjörn Nilsson, fältansvarig på flygplatsen i Lycksele.

”Kommer att vara utmanande”

På flygplatsen i Umeå menar man att det har god beredskap i den normala planeringen för att ta hand om dessa situationer.

– Vi följer prognoserna och har avstämningsmöten. Det kommer att vara utmanande men vi bedömer att vi klarar av det här, säger B-O Lindgren, chef för flygplatsen i Umeå.

Plan fick is på vingarna – tvingades nödlanda

I början av 90-talet inträffade den så kallade ”Gottröraolyckan”. Ett plan som lyfte från Arlanda hade is på vingarna, som sedan åkte in i motorerna. Detta gjorde att planet fick nödlanda och bröts i tre delar. Alla ombord överlevde men några drabbades av skador.

Mikael Filipsson på Skellefteå flygplats menar att en sådan här olycka inte skulle kunna hända idag eftersom dessa typ av flygplanstyper inte används längre.

– Det är också bättre uppstyrt med avisning nu för tiden. Vi sprutar varm glykol på vingarna, säger Mikael Filipsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer