Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur krokodilforskaren reagerar på bilderna i klippet. Foto: Tropikariet i Helsingborg

Unika bilder fångade krokodilerna i kärleksakten: ”Fruktansvärt sällsynt”

Publicerad

En anställd på Tropikariet i Helsingborg var på väg förbi krokodilhägnet när det plötsligt hände – en parningsakt precis vid fönstret.

– Det är väldigt sällsynt att se krokodiler kopulera, säger Simon Grendeus, krokodilforskare och doktorand i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

Trots flera tidigare parningsakter och äggläggningar på tropikariet har de anställda varken sett eller lyckats filma det tidigare, skriver de på sina sociala medier.

Svårt att få på film

Och även om man skulle fånga dem i akten är det sällan det går att få så här klara bilder.

– Det brukar vara i grumligt vatten, eller att man ser det uppifrån. Men här ser man det från en väldigt bra vinkel, säger Simon Grendeus.

Själv har han bara sett alligatorer göra det en gång, och då var det uppifrån, berättar han.

Ska få utlopp för moderskapsbeteenden

Krokodiler har inre befruktning – äggcellerna befruktas alltså inne i honans kropp. Om den här befruktningen lyckas kommer honan att lägga ägg i början av 2024, enligt Tropikariet i Helsingborg.

Tidigare har man låtit äggen kläckas utanför hägnet för att sedan föra dem tillbaka till mamman, men den här gången ska äggen kläckas inne i anläggningen. Det ska göra det lättare för krokodilhonan att få utlopp för sitt naturliga beteende att hjälpa ungarna ur boet och vakta dem.

– De har väldigt avancerade och intima moderskapsbeteenden. De sköter om dem och bär runt på dem i sin käke. Det är väldigt exalterande att se, säger Simon Grendeus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.