Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar SVT fem allvarliga djurparksolyckor i Sverige. Foto: Carl-Johan Söder/SVT/Jonas Ekströmer/TT

Lista: Rymningar och olyckor på svenska djurparker

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har fem schimpanser och en kungskobra rymt från svenska djurparker. Och i slutet av sommaren dödades en djurskötare av en elandantilop på Ölands djurpark. Här listar SVT Nyheter några allvarliga olyckor och smitningar de senaste åren.

2006 – En djurskötare blev svårt biten av en orangutang på Borås djurpark. Djurskötaren försökte spela död och fördes till sjukhus med allvarliga hand- och fotskador.

2008 – En djurskötare överfölls av en tiger på Junsele djurpark. Han blev huggen i nacken och i bakhuvudet. Han försökte spela död men fick hjälp efter 20 minuter.

2012 – En djurvårdaren gick in ensam till åtta vargar på Kolmårdens djurpark. Vad som hände exakt vet man inte, men kvinnan dog till följd av skadorna. Kolmårdens Djurpark AB fick en bot på 3,5 miljoner kronor.

2017 – En 18-årig sommarvikarie avled efter att ha blivit attackerad av en björn på Orsa rovdjurspark. Björnen kunde avlivas på plats. Parkchefen fick villkorlig dom och böter och vd:n friades.

2019 – En man angreps av en krokodil på Skansenakvariet mitt under en kräftskiva. Mannen fick armen amputerad efter attacken.

2021 – En järv rymde från sitt hägn på Nordens ark i Sotenäs. Järven är fortsatt på rymmen då det krävs tillstånd för skyddsjakt för att skjuta ett tamt djur som hör hemma i svensk natur med en bedövningspil.

2022 – En vildsvinssugga rymde med sina kultingar genom ett hål i sitt hägn på Skånes djurpark och stora delar av parken fick stängas. I drygt ett dygn var vildsvinet borta innan djurskötare lyckades fånga in henne.

2022 – En djurskötare stångades till döds av en elandantilop på Ölands djurpark. Olyckan inträffade när djuren skulle tas in för kvällen. Mannen som dog var en 58-årig gästarbetare från Rumänien, som enligt familjen inte hade jobbat professionellt med djur innan.

2022 – En av världens giftigaste ormar, en kungskobra, smet från sitt terrarium på Skansen-Akvariet. Ormen var på rymmen i en vecka innan den 2,2 meter långa giftormen självmant ringlade tillbaka till sitt hem.

2022 – Två lappugglor rymde från Skansen efter att deras inhägnad brast på grund av snötryck. Den ena fångades snabbt in igen men den andra ugglan var på rymmen flera dagar innan den hittades på Lidingö.

2022 – Fem av Furuvikparkens schimpanser rymde från sitt hägn. En av dem tog sig självmant tillbaka till schimpanshuset, men tre av parkens sju schimpanser sköts till döds och en skottskadades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet