Det här är Skansens ugglor från veckan innan de rymde. Foto: Stefan Lucas

Två ugglor rymde från Skansen – en åter infångad

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till tisdagen brast inhägnaden, på grund av snötryck, till Skansens två lappugglor. De två ugglorna flög ut och försvann. På tisdagskvällen kunde en av dem fångas in inne på Skansen.

Skansens voljär till lappugglorna är 13 meter i takhöjd och flera hundra kvadratmeter, men att inhägnaden inte skulle klara av trycket av snön hade personalen inte kunnat förutse.

– De ska vara byggda för att klara av snö, men nu blev det exceptionellt men tyvärr ingenting vi kunde ana, säger Linda Törngren.

På tisdagskvällen rapporterade Ekot att en av ugglorna hade hittats och fångats in, inne på Skansen.

– Den var synlig inne på Skansens område. Vi kunde kalla in ugglan med en signal den är van vid, säger Linda Törngren, chef på djurvårdarenheten på Skansen till radion.

Söker i området

Personalen på Skansen har under dagen sökt i närområdet.

– Kråkor och skator brukar larma om de dyker upp i närheten av dem, men sen söker vi naturligtvis själva också.

Även om det är svårt att lokalisera ugglorna så har Linda Törngren hoppet uppe.

– De brukar inte vara ute och flyga, så hoppas verkligen de håller sig i närheten. De är väl tränade, så djurvårdarna hade kunnat få ner dem på marken, om man får syn på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.