Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det flyter på bra i schimpansgruppen – men att bara hålla tre schimpanser är inte ett långsiktigt alternativ” – Hör djurvårdare Rickard Beldt ett år efter rymningen på Furuviksparken. Foto: SVT

Oviss framtid för schimpanserna på Furuvik

Uppdaterad
Publicerad

Fyra döda och en skottskadad. Idag är det ett år sedan händelserna på Furuvikparken då schimpanserna rymde ur sitt hägn. Vad som kommer hända med de tre kvarvarande är ovisst.

Enligt Furuviks djurvårdare Rickard Beldt har schimpanserna varit medtagna efter händelserna förra året, men idag mår de bra.

– Ju längre tiden gått har de piggnat på sig och nu är det en hyfsat stabil grupp vi har. Den här tiden på året är de inomhus och det är full fart. Lek, puts och allt annat som ett schimpansliv innebär.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Annorlunda dynamik

Att schimpansgruppen numera bara består av tre individer, istället för sju, har skapat en del förändringar.

– Nu är det en ledarhane och två honor. Vanligtvis håller hanen koll på en större grupp. Nu blir han istället väldigt fokuserad och lite väl på de två andra, säger Richard Beldt.

Selma, den schimpans som skottskadades i armen och ögat, ska ha återhämtat sig väl.

– Armen har läkt och hon använder den till 100 procent, precis som innan. Ögat opererades ut i höstas, men hon har anpassat sig väl till ett liv med bara ett.

Brott utreds fortfarande

I och med händelserna i parken upprättades tre anmälningar: Brott mot djurskyddslagen, framkallande av fara för annan och djurplågeri.

Om något brott begåtts är fortfarande inte fastslaget, enligt åklagaren Arek Novak. Han vill inte heller gå ut med några nya detaljer om utredningarna.

– Det har hänt saker i utredningarna och de går framåt, men det har inte tagits några beslut som innebär att brotten har avförts.

Hör i videon hur Furuviks VD resonerar kring schimpansernas framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet