Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem schimpanser flydde från Furuviksparken i december. Fyra av dem: Torsten, Linda, Santino och Manda sköts ihjäl. I klippet sammanfattar vi händelsen på 60 sekunder. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Schimpanser rymde från Furuviksparken – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen den 14 december rymde fem schimpanser från sitt hägn på Furuviksparken utanför Gävle. Två av schimpanserna tog sig också ur aphuset och ut i parken. Fyra schimpanser sköts ihjäl och en skottskadades. Djurparken har arbetat intensivt för att få situationen under kontroll på ett säkert sätt, och mötts av en kritikstorm.

 • Två av Furuviksparkens sju schimpanser tog sig ut ur aphuset, och var lösa inne i djurparken. Personal på plats fick låsa in sig för sin egen säkerhet.
 • Polisen skickade ett stort antal patruller till parken och hjälpte till att lokalisera schimpanserna med drönare.
 • Djurparken kallade in egna skyttar, som sköt ihjäl tre av de lösa aporna.
 • Ytterligare två apor försökte rymma. Skyttarna dödade en av dem, och skadade den andra.
 • De överlevande aporna har också tagit sig ut ur sitt hägn, men var kvar inne i aphuset. De kunde, trots försök, under flera dagar inte stängas in i sina hägn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Markus Dahlberg på plats vid Furuviksparken berätta om händelsen i videoklippet. Foto: Furuviksparken, SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här riktas vapnet från bilen mot ett öppet fönster i Furuviksparken. Länsstyrelsen i Gävleborg konstaterar att metoden att jaga schimpanserna inte var laglig. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT
 • Den skadade schimpansen kunde till en början inte tas om hand. På fredagen lyckades djurvårdare gå sig in i aphuset och på kvällen konstaterades att schimpansen Selma hade allvarliga skador. Personal försökte ge henne smärtstillande via maten.
 • Schimpanserna fick mat, vatten och lugnande läkemedel på fredagen, och man ställde in värmefläktar.
 • Lördag förmiddag meddelade djurparken att de kvarvarande tre schimpanserna förts till sina hägn.
 • Parken bekräftade samtidigt att fyra apor dödats: Linda, Torsten, Santino och Manda. Selma är skadad medan Maria-Magdalena och Tjobbe ska vara fysiskt oskadda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från vänster till höger: den ihjälskjutna schimpansen Linda, den troligtvis skjutna schimpansen Santino och den ihjälskjutna schimpansen Torsten. Foto: Furuviksparken.

Polisanmälningar och kritik

 • Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt brott mot djurskyddslagen för att utreda om inhägnaden inte varit tillräckligt säker mot rymning.
 • En privatperson har polisanmält djurparken för framkallande av fara för annan och djurparken har fått kritik av bland annat djurrättsorganisationer och en tidigare djurskötare.
 • Enligt djurparken avlivar man av säkerhetsskäl den typen av djur som klassas som högrisk och kan vara farliga för människor, till exempel schimpanser. Bedövningspilar måste skjutas från nära håll och tar runt tio minuter att verka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvårdsexperten Louise Carlsson är kritisk till hur händelsen med schimpanserna ens kunde ske. Foto: TT, SVT
 • Veterinär Bengt Röken säger att man inte bör chansa i svåra lägen, utan hellre skjuta, då det kan vara komplicerat att bedöva schimpanser.
 • När veterinär Jonas Malmsten intervjuades på fredagen, då schimpanserna fortfarande inte hade kommit in i sitt hägn, sa han att det fanns två scenarion för hur dramat kunde sluta – antingen behövde man lyckas locka in schimpanserna med mat eller vatten, eller så skulle de behöva skjutas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kan skada sig själva och de kan fly” – hör veterinären Jonas Malmsten om varför det är ovanligt att söva djur i det fria.

Inspektion och utredning

 • Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på Furuviksparken onsdag 21 december. Men kom fram till att man inte skulle ställa några extra krav på parken
 • Djurparken gjorde en egen utredning genom en extern revisionsfirma som utdelade en hel del kritik i sina rapport i mitten av april.
 • Polisen har lagt ner sin utredning om arbetsmiljöbrott, men anmälningar om brott mot djurskyddslagen utreds vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.