Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kan skada sig själva och de kan fly” – hör veterinären Jonas Malmsten om varför det är ovanligt att söva djur i det fria.

Så kan schimpansdramat sluta – två scenarier

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i onsdags har fyra schimpanser varit på fri fot utanför sin hägnad. Jonas Malmsten, veterinär, ser två utgångar på hur dramat i aphuset kan sluta.

– Det är ovanligt att man söver djur i det fria, säger han.

Tre schimpanser är bekräftade döda och en skadad. Men att försöka söva de kvarvarande säger veterinären Jonas Malmsten är svårt. Det är nämligen ovanligt i situationer där djur rymmer då det tar lång tid innan sömnmedlet börjar att verka. Han tror istället på att försöka locka in schimpanserna.

– Det handlar om att få djuren att göra det man vill. Försöka locka in dem med mat eller vatten. Men man kan inte bara gå in och ställa in mat, det kan vara förenat med livsfara, säger Jonas Malmsten.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Det måste göras på distans och det gäller att vara påhittig.

– Man kan preparera födan med sövningsmedel som för att de blir dåsiga eller somnar, säger han och tillägger att det kräver att djuren vill äta upp maten.

Kan behöva skjutas

Det finns också ett annat scenario på hur situationen med de förrymda schimpanserna kan sluta i Furuviksparken. Om det inte går att locka tillbaka aporna kan de skjutas.

– Det är en bedömning man får göra i efterhand. Eller när man kan studera hur de mår. Det är svårt att svara på i dagsläget. Men man ska inte göra något förhastat, säger Jonas Malmsten.

Veterinären betonar att det man först och främst vill är att värna om djuren och deras trygghet.

– Man vill se till att de är trygga i det utrymme där de brukar vara i, så man kan ge dem mat och vatten, säger Jonas Malmsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet