Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här riktas vapnet från bilen mot ett öppet fönster i Furuviksparken. Länsstyrelsen i Gävleborg konstaterar att metoden att jaga schimpanserna inte var laglig. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Här vaktar skyttar utanför aphuset på Furuviksparken: ”Högriskdjur”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen är de återstående förrymda schimpanserna fortfarande lösa inne på djurparken i Furuvik. En av dem är skadeskjuten men har inte kunnat tas om hand. Under kvällen tog sig djurvårdare och veterinärer in i schimpanshuset för att med bland annat ljud försöka få djuren att flytta på sig – men försöket misslyckades.

Fyra schimpanser lever efter gårdagens dramatik på Furuviksparken – men en är skadeskjuten. De är instängda i aphuset, men personalen har inte lyckats få dem tillbaka in i sina hägn.

– Det här innebär att vi fortfarande inte kan låta personer röra sig ute i parken och vi har fortfarande full beredskap, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts som äger Furuvik.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Skyttar redo

Ett beredskapsteam med skyttar står hela tiden redo och bevakar schimpanshuset, för att se till så att inga fler rymningsförsök sker.

– Vårt fokus just nu är att få överblick över var de fyra befinner sig nu så att vi kan börja arbeta på att få tillbaka dem i sina hägn på ett säkert sätt, säger Annika Troselius till SVT.

Skadade schimpansen inte omhändertagen

Man har inte kunnat ta hand om den schimpans som är skadskjuten.

– En schimpans är ett högriskdjur – då måste vi tänka på människors liv och säkerhet i första hand. Inga medarbetare får jobba i närkontakt med sådana här djur, säger Troselius.

TT: Kommer den att få veterinärvård, eller kommer den att skjutas till döds?

– Det är någonting som vi måste återkomma till och som beror på hur läget är för den schimpansen såklart, säger Annika Troselius.

Enligt Expressen ligger döda schimpanser kvar på området – en ska ha skjutits på väg ut ur huset, och ligger kvar där, och de andra två är kvar ute i parken.

Drönare för att lokalisera aporna

– Vi kommer att skicka in en drönare i byggnaden som schimpanserna befinner sig i för att lokalisera dem, säger Annika Troselius till SVT på torsdagseftermiddagen.

Senare under kvällen meddelar Troselius att veterinärer observerat tre schimpanser som gick runt och en som låg ner, med oklart skadeläge, i schimpanshuset. Djurvårdare och veterinärer försökte på ett säkert ta sig in i huset för att avleda djuren och med bland annat ljud få dem att röra sig till en annan del av huset, så att personal skulle kunna stänga en lucka och säkra hägnet. Schimpanserna flyttade inte sig dit teamet ville, så försöket avbröts och arbetet återupptas under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet