Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT (montage)

Raseri efter att schimpanser sköts: ”Dags att stänga alla djurparker i Sverige!”

Uppdaterad
Publicerad

Flera schimpanser sköts till döds på Furuviksparken under onsdagen. Furuviksparken har sen dess fått motta mycket hat i sociala medier, samtidigt som flera kräver att alla djurparker i Sverige stängs.

Fem schimpanser rymde under onsdagseftermiddagen från sitt hägn i Furuviksparken utanför Gävle, och tre av schimpanserna sköts senare till döds och en skottskadades.

I sociala medier riktas nu hård kritik mot djurparken.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

”Bojkotta ALLA Zoo och djurparker!”, skriver en användare på Furuviksparkens Instagramsida. ”Stäng ner ert fängelse, sluta tjäna pengar på levande varelser!”, skriver en annan.

”Nu är det absolut dags att stänga alla djurparker i Sverige, lås inte in djur”, skriver ytterligare en på djurparkens Facebooksida.

Hundratals

Och efter dessa kommentarer följer hundratals och åter hundratals likadana.

Foto: Faksimil

”Förstår att man blir arg”

Annika Troselius, informationschef Parks and resorts, har förståelse för ilskan, säger hon i SVT:s Morgonstudion:

– Jag förstår att man blir arg och upprörd, det blir vi också. Nåt sånt här ska inte få hända, det ska inte kunna hända och vi kommer gå till botten med varför det kunde hända. Så jag förstår att folk är upprörda, säger hon.

Ett gosedjur och ett gravljus har placerats på trappstegen upp mot Furuviksparkens entré. Foto: Amanda Alvarsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet