Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Markus Dahlberg på plats vid Furuviksparken berätta om händelsen i videoklippet. Foto: Furuviksparken, SVT

Fem schimpanser rymde från Furuviksparken i Gävle – tre ihjälskjutna

Uppdaterad
Publicerad

Fem schimpanser rymde under onsdag eftermiddag från sitt hägn i Furuviksparken utanför Gävle. En av dem tog sig självmant tillbaka till schimpanshuset, men tre av parkens sju schimpanser sköts till döds och en skottskadades.

Att aporna kunde rymma från sin hägn utreds nu av polisen som brott mot djurskyddslagen.

Rymningen skedde vid 12-tiden på onsdagen, i djurparken som just nu håller säsongsstängt. Polis och räddningstjänst larmades och hjälpte bland annat till med att söka efter aporna med drönare.

Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts som äger parken, berättar att när personalen initialt larmade att tre schimpanser hade rymt, sattes en riskplan i gång.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

– Största fokus där och då var att ingen människa kommer till skada, så tyvärr var enda utvägen att avliva de här schimpanserna. Det är oerhört tragiskt, säger hon.

Egna skyttar avlivade djuren

Hon förklarar att djurparken tog in egna skyttar som fick order att avliva de förrymda djuren. Tre primater sköts ihjäl och en fjärde är skadad. Parkens personal fick stanna bakom låsta dörrar i de olika lokalerna.

– Så länge vi inte kan säkerställa att resterande schimpanser är inne i sina hägn på ett säkert sätt kommer ingen person få röra sig fritt i parken, säger Troselius vid 17.30.

Ett planerat julbord på Furuvik Havskrog, som ligger i anslutning till djurparken, fick ställas in efter schimpansernas rymning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Wikdahl, presstalesperson polisregion Mitt Foto: Polisen

SVT fick inte närma sig

Polisen uppmanade SVT:s team att lämna platsen, för egen säkerhet.

– De skrek åt oss att ”sätt er i bilen, stäng dörren, åk härifrån – det är inte en säker plats”, berättar reporter Markus Dahlberg.

– Det är väldigt starka djur och absolut inga tamdjur, fortsätter han.

Viktigt meddelande på parkens hemsida

Först rapporterade flera medier om att tre apor var på rymmen, senare fyra och slutligen fem. Hur rymningen har gått till är oklart.

– I dagsläget vet vi inte exakt hur detta kunde ske, men vi kommer att tillsätta en utredning för vi kommer att behöva gå till botten med mycket i det här, säger Annika Troselius, informationsansvarig på Furuviksparken.

– Sådant här får inte hända, det ska inte hända och vi har all anledning att vara självkritiska i mycket.

I ett pressmeddelande sent på onsdagskvällen skriver Furuviksparken:

”Just nu befinner sig de resterande fyra schimpanserna inne i schimpanshuset, men är inte instängda i sina hägn. Det här innebär att vi ännu inte kan låta personer röra sig fritt ute i parken och vi har fortfarande full beredskap. Evakuering av våra medarbetare i parken pågår och vårt beredskapsteam kommer att bevaka schimpanshuset under hela natten”

Länsstyrelsen meddelar att de inte är involverade i ärendet. Under kvällen meddelade polisen att de nu utreder brott mot djurskyddslagen efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet