Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Furuviksparken polisanmäld efter flyktincidenten

Uppdaterad
Publicerad

Nu polisanmäls Furuviks djurpark för brott mot djurskyddslagen och framkallande av fara för annan. Detta efter att tre förrymda schimpanser sköts ihjäl och en skadades på onsdagen.

– Det är uppenbart att någonstans har vi brustit, säger Annika Troselius, informationschef hos Furuviks ägarbolag.

Anmälan mot parken om brott mot djurskyddslagen har upprättats av polisen och anmälan om framkallande av fara för annan har gjorts av en privatperson.

Polisen har förhört personal på djurparken och dokumenterat de platser man anser vara viktiga. Enligt djurskyddslagen ska djurutrymmen vara utformade så de är rymningssäkra.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

– Det är uppenbart att så inte har varit fallet här, säger Jonas Eronen, presstalesperson på polisen i region Mitt, till Ekot.

Länsstyrelsen i Gävleborg skriver på sin hemsida att man varit kontakt med djuransvarig på parken och inhämtat uppgifter men att man inte ser behov för ytterligare åtgärder i detta skede. Länstyrelsen kommer dock följa upp om det funnits brister i hur Furuviksparken hanterat gällande krav.

”Tog sig ur hägnet”

Annika Troselius är informationschef på Parks and resorts som äger Furuvik. Hon beskriver händelseförloppet på onsdagen:

– Först var det tre schimpanser som tagit sig ur sina hägn och ut i parken. Vi informerade all vår personal som kunde sätta sig i säkerhet, och så larmade vi polis.

– Den tredje tog sig tillbaka självmant till aphuset. Ytterligare två försökte ta sig ut, där var våra skyttar tvungna att skjuta, uppger Troselius.

En av de schimpanserna avled och den andra skadades. Hur själva rymningen var möjlig är fortfarande oklart.

– Det är uppenbart att någonstans har vi brustit. Vi kommer göra en gedigen, grundlig utredning, säger Annika Troselius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet