Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Schimpanserna försökte ta sig ut genom ett fönster de själva öppnat. Hör Furuviksparkens vd Sandra Wilkes ord om händelsen. Foto: SVT

Tidigare kritik mot Furuviksparkens hantering av apor – djurvårdare fick finger avbitet

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan fick Furuviksparken kraftig kritik från Arbetsmiljöverket för bristande säkerhet kring schimpanserna i samband med att en medarbetare fick delar av ett finger avbitet. Personal vittnade om att säkerhetsföreskrifterna inte övats eller samordnats på flera år.

Under lördagen meddelade Furuviksparken att man har lyckats få in de förrymda aporna i ett säkert hägn, vilket innebär att det inte finns någon risk att de ska kunna ta sig ut från schimpanshuset. Fem apor lyckades under onsdagen fly från sitt hägn i aphuset på parken utanför Gävle.

– Just nu har vi säkrat schimpanserna. De är i en av våra inhängnader. Våra djurvårdare och veterinärer tar hand om dem och bedömer deras hälsotillstånd, säger Sandra Wilke, vd på Furuviksparken, till SVT Nyheter.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Totalt har fyra schimpanser dött i samband med rymningen, ytterligare en apa är allvarligt skadad.

– Det här är en fruktansvärd händelse. Det är något som inte får hända. Vi har misslyckats med att hålla schimpanserna säkra och jag är otroligt förtvivlad över den här situationen, säger Sandra Wilke.

Avbitet finger

Furuviksparken har tidigare mottagit kritik Arbetsmiljöverket för bristande säkerhet i hanteringen av schimpanserna, rapporterar TT. 2018 fick en djurvårdare en del av långfingret avbitet efter att ha tappat balansen i hägnet. Arbetsmiljöverket konstaterade brister i samband med en inspektion, bland annat kunde parken inte uppvisa en dokumenterad undersökning och riskbedömning av arbetet med aporna.

Enligt personal hade säkerhetsföreskrifterna inte övats praktiskt på flera år. Sedan dess har parken bytt vd.

När nuvarande vd Sandra Wilke får frågan från Gefle Dagblad om när parken senast övade på ett scenario där ett farligt djur rymmer svarar hon:

– Tror det är tre eller fyra år sedan. Sen har vi pratat igenom scenarion.

Öppet fönster

Tidigare under lördagen uppgav Furuviksparkens vd Sandra Wilke att det är oklart hur aporna tog sig ut, rapporterade TT.

Enligt nya uppgifter från vd:n till P4 Gävleborg ska två av schimpanserna ha varit på väg ut genom ett öppet fönster när de sköts. 

– Schimpanserna har öppnat fönstren, säger Wilke till P4 Gävleborg.

Även en dörr ska ha öppnats av aporna.

Parken kommer att göra en grundlig utredning för att ta reda på om vad det är som hänt.

Beslutet att skjuta schimpanserna med skarp ammunition fattades eftersom det var för hög risk att söva dem, menar hon.

– Det är stor chans att de går till attack. Att behöva skjuta ett djur för att avliva är den absolut sista utvägen för oss. Det är ett fruktansvärt beslut att fatta, men det är för att säkra mänskliga liv.

De döda djuren kommer att föras till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Se hela sändningen om dagens händelseutveckling här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet