Här riktas vapnet från bilen mot ett öppet fönster i Furuviksparken. Arbetsmiljöverket riktar ingen kritik mot parken efter händelsen. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Arbetsmiljöverket ställer inga krav på Furuvik

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket kommer inte ställa några framtida krav på Furuviksparken med anledningen av händelsen i december, när fyra apor sköts ihjäl. Myndigheten kan inte se några brister kopplade till händelsen, rapporterar P4 Gävleborg.

Parkens egen redovisning och samtal med parkens anställda ligger till grund för beslutet.

– Vi kan inte se några brister kopplade till händelsen som inte arbetsgivaren åtgärdat eller planerat att åtgärda, så vi kommer inte att ställa några framåtsyftande krav på Furuvik, säger Lena Sundstedt, inspektör på Arbetsmiljöverket, till radion.

Polisen utreder brott

Det var den 14 december som polisen larmades om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Fyra av dem sköts ihjäl. En öppen dörr gjorde att de fem schimpanserna kunde rymma, visade djurparkens egen redogörelse av händelsen som presenterades förra veckan.

Förutom Länsstyrelsens och Arbetsmiljöverkets granskning har även polisen upprättat en anmälan om brott mot djurskyddslagen och en anmälan om arbetsmiljöbrott. Furuviksparken har gett EY (Ernst & Young) i uppdrag att göra en egen utredning.

En av de fem schimpanserna överlevde sina skottskador. I djurparken finns ytterligare två schimpanser, och vad som kommer att hända med dessa tre apor vet man inte än.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Arbetsmiljöverkets inspektör Lena Sundstedt om besöket på schimpanshuset och mötet med djurvårdare på Furuviksparken. Foto: Alberto Lozano/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet