Visa alla (3)
Visa alla (3)

Vargflock dödade skötare på Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-åriga djurvårdaren gick ensam in till åtta vargar i hägnet på Kolmårdens djurpark.
Vad som hände sedan får vi kanske aldrig veta.
Men vargarna dödade henne i en attack som saknar motstycke.

Djurvårdaren, en 30-årig kvinna, var i inhägnaden där besökarna har möjlighet att mata djuren när hon blev attackerad.

Klockan 11.18 larmades polisen. Till en början kunde polisen inte komma in i hägnet eftersom vargarna bevakade kroppen och inte ville släppa in människor.

-De slet i den avlidne djurvårdaren, säger inre befäl Jan Tengeborg på räddningstjänsten.

Räddningstjänstens personal bildade senare ihop med poliser och ambulanspersonal ett drev för att kunna ta sig förbi den ilska vargflocken och fram till djurvårdaren.

-Vi skapade ett mänskligt drev och tvingade tillbaka vargflocken. Samtidigt hade vi en person som stod redo med vapen, färdigpositionerad för att skjuta om det skulle komma en ny attack, säger Jan Tengeborg  till Norrköpings Tidningar på nätet.

Aktionen lyckades och inga djur behövde skjutas.

-Hon var mycket illa tilltygad när vi kom fram till henne och enligt den information jag har fått avled hon redan på platsen.

Ensam hos vargarna
Kvinnan befann sig ensam hos vargarna när hon attackerades. Polisen vet fortfarande inte vad som orsakade attacken.

-Varför olyckan kunde ske är omöjligt att svara på eftersom det inte finns några ögonvittnen. Vargar är stora, potentiellt kraftfulla rovdjur, säger Mats Höggren, Kolmårdens zoologiska chef.

De åtta vargarna i hägnet har vants att umgås med människor sedan de var små valpar.

-För oss är det här oerhört egendomligt. Vi är förbryllade i nuläget, säger Höggren till SVT.

Enligt Höggren var djurskötaren erfaren, hon hade varit anställd i tre år, och van vid att umgås med vargarna. Det är inte heller ovanligt att personalen går in en och en i vargarnas hägn. Det ingår i arbetsuppgifterna att umgås med vargarna.

Det stred enligt Höggren inte mot djurparkens regler att kvinnan ensam gick in till djuren. Men hans kolleger insåg att något var fel när radiokontakten bröts med henne inne i hägnet. Där fanns åtta vargar och det är oklart vilken av dem som anföll först.

-Vargarna brukar inte vara aggressiva, men vi har haft mindre incidenter med lek som gått överstyr, säger han.

Krisgrupp
Djurvårdarens anhöriga är underrättade och en krisgrupp har tillsatts för Kolmårdens medarbetare.

-Vi är i kris här och det som hänt är mycket mycket beklagligt, säger Silvy Bohlin, informatör på Kolmårdens djurpark till TT.

Besökare inte informerade
Kolmårdens djurpark informerade inte djurparkens besökare om attacken i varghägnet.

-Det var med hänsyn till kvinnans anhöriga. Vi var naturligtvis angelägna om att både medarbetare och anhöriga skulle få information om vad som har hänt och vi fick inte tag på alla. Vi bedömde tillsammans med polisen att det inte var görligt, säger Mats Höggren.

-Vi kom hit strax efter den tragiska händelsen. Då såg vi ambulanser och polisbilar, men vi har inte fått någon information om vad som har hänt. Allt har varit som vanligt. Den enda information vi har fått är genom medierna i vår mobiltelefoner, säger en besökare till TT strax före klockan 16.

-Det är mycket märkligt, säger hon.

Alla närkontakter mellan varg och människa avbryts nu på Kolmården. Säkerhetsrutinerna kommer att ses över.

-Vi får överväga om vi kan ha kvar det här eller inte, det är självklart, säger Mats Höggren.

Ingen av vargarna har avlivats.

TT: Kommer vargarna att avlivas?

-Inte som det ser ut nu. Vi ändrar naturligtvis rutinerna och ser till att vi verkligen följer upp det här på ett vettigt och sansat sätt.

Polisens tekniker har undersökt platsen. Dödsfallet är rubricerat som en arbetsplatsolycka.

Sju av Sveriges djurparker håller vargar: Lycksele Djurpark, Järv Zoo, Orsa Grönklitt, Skansen, Kolmårdens Djurpark, Skånes Djurpark och Nordens Ark.

Den döda kvinnan var djurvårdare, en yrkeskategori som utbildas på gymnasiets naturbruksprogram. Etologi, läran om hur djur beter sig, är ett av inslagen. Det kan också höra till djurvårdarens arbetsuppgifter att avliva skadade djur.

Ungefär 150 djurvårdare är anställda på landets djurparker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet