Mats Amundin, forskningschef Kolmården. Foto: Tomas Oneborg/SvD och Lovisa Gelin/SVT Montage: SVT

Forskningschef på Kolmården vill ta in nya vargar

Uppdaterad
Publicerad

Forskningschefen på Kolmården skulle gärna se att varg återinfördes i ett nytt häng och med nya arbetssätt på Kolmårdens djurpark.

Djurparken vill kunna visa en harmonisk vargfamilj, rapporterar P4 Östergötland.

I höstas avlivade Kolmården sina sista vargar som flyttats till en annan del av parken sedan en djurvårdare dödats av vargar 2012. Dödsfallet satte stopp för det tidigare sättet att arbeta med djuren, där djurskötare och besökare kunde gå in till dem.

Vargarna avlivades på grund av sviktande hälsa och för att deras hägn inte var gjort för att ta emot nya djur.

– Om typ fem år skulle jag väldigt gärna vilja ha tillbaka vargen här igen och ett avelspar som skulle kunna ingå i det avelsprogram jag koordinerar, säger Mats Amundin, senior zoologisk rådgivare och forskningschef vid Kolmården, till kanalen.

Finns inte med i planerna – krävs nya anläggningar

Men på Kolmårdens djurpark planerar man inte för att ta in några nya vargar.

– Det är ingenting som vi planerar i dagsläget, vi valde så sent som i höstas att inte längre ha vargar eftersom vi inte hade rätt förutsättningar. Det Mats ger är en personlig reflektion i hur man skulle kunna hålla vargar i framtiden, säger Rickard Sjödén, pressansvarig Kolmårdens djurpark.

Vad skulle krävas för att ni skulle ta in nya vargar?

– Det som krävs är helt nybyggda anläggningar och ett nytt sätt att arbeta med djuren, i det hängnet som vi har idag har vi inte möjlighet att ta emot vargar. Tidigare har vi jobbat inne hos vargarna men det skulle vi inte göra nu och då behöver vi en ny anläggning för att till exempel kunna slussa dem, säger Rickard Sjödén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet