Vargarna i varghägnet på Kolmårdens djurpark. Foto: Anders Wiklund/TT

Facket skärper kontrollen av djurparker

Uppdaterad
Publicerad

Efter domen mot Kolmårdens djurpark så tänker nu fackförbundet Kommunal se över arbetsmiljön på landets djurparker.

Det är tidningen Kommunalarbetaren som berättar om den skärpta kontrollen. På onsdagen dömdes parken till böter på böter på 3,5 miljoner kronor med anledning av händelsen när en djurskötare dödades av vargar 2012.

– Jag tycker att det är en bra dom. Det har begåtts en mängd fel från arbetsgivarens sida och man har verkligen tagit detta på allvar. Det är tydligt att arbetsgivaren inte förstått det ansvar man har som arbetsgivare. Alla de här tillbuden och skadorna som funnits... Det finns så många fel och är jätteallvarligt. Det finns personer som inte ska vara arbetsledare, som inte har förstått sitt ansvar, säger Peter Larsson, ombudsman på Kommunal till tidningen.

Att det var ensamarbetet och bristen på larm som, enligt tingsrätten, ledde till djurvårdarens död gör Peter Larsson självkritisk:

– Vi får se vad det är vi behöver göra, exempelvis när det gäller ensamarbete och larm. Vi borde kanske titta generellt på hur det går till i alla djurparker, går man in ensam till djuren, vare sig det är elefanter eller hästar. Det kan vi ta lärdom av, att vi kan vara tuffare mot arbetsgivarna.

Kommunal kommer därför göra någon form av översyn av arbetsmiljön på landets djurparker framöver.

­

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet