– Det har varit ett svårt beslut att fatta, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmårdens djurpark. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kolmårdens vargar ska avlivas: ”Varit ett svårt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens djurpark ska inte ha några vargar kvar. De menar att anläggningen inte är anpassad för att ta emot eller introducera nya vargar. De befintliga vargarna kommer att avlivas under hösten.

Anläggningen är inte byggd för det förändrade arbetssätt Kolmården använder sig av idag, anser djurparksledningen. De nuvarande fyra vargarna i djurparken har nått en hög ålder och har den senaste tiden haft sviktande hälsa. Veterinären har tillsammans med djurvårdarna beslutat att låta vargarna somna in under hösten.

Djurparken kommer inte att ta in någon ny vargkull. 

– Nej. Efter den tragiska olycka som hände 2012 så arbetar vi på ett annat sätt med vargarna. Tidigare så gick vi in till vargarna, det gör vi inte längre, säger Filip Johansson, djurchef, till SVT.

Idag arbetar djurvårdarna utanför hägnen och det finns därmed hela tiden en barriär mellan vargarna och skötarna. Den här barriären gör det svårt att introducera nya vargar. 

– Att ta in unga vargar och introducera dem i de här nya hägnen skulle inte fungera. Vi skulle inte kunna ta hand om små valpar och få dem att vänja sig vid hägnet. De skulle inte fungera i vardagen på ett bra sätt, säger Filip Johansson.

Kolmårdens djurpark har haft vargar i många år och det här har varit ett svårt beslut att fatta, berättar han. 

– Det är givetvis tråkigt och ett svårt beslut. Men det absolut viktigaste för oss är att djuren här kan ha det bra. Kan vi inte leva upp till det så ska vi inte heller ha arten kvar hos oss. 

Läs mer om vargarna på Kolmården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet