Foto: TT

Dödliga vargattacken – nu avslutas rättegången

Uppdaterad
Publicerad

En sju veckor lång rättegång är snart till ända. Idag är det försvarsadvokatens tur att hålla sin slutplädering i Norrköpings tingsrätt. SVT följer rättegången på plats.

Det har gått drygt fyra år sedan en djurskötare dödades av en vargflock i Kolmårdens djurpark. Den omfattande rättegången har pågått under sju veckor och experter från hela världen har hörts.

Felaktiga riskbedömningar

Tidigare i veckan yrkade åklagare Jan Olof Andersson på villkorlig dom och dagsböter för den tidigare zoologiske chefen på Kolmårdens djurpark, Mats Höggren.

– Det har inte gjorts några riskbedömningar, eller i vart fall har man gjort bristfälliga och felaktiga riskbedömningar, sade Jan Olof Andersson till SVT Nyheter Öst i samband med pläderingarna tidigare i veckan.

Mats Höggren åtalades för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott. Åklagaren har även yrkat att djurparken ska betala en företagsbot på fyra miljoner kronor.

Att djurskötarna gick in ensam till vargarna och att det har inträffat incidenter tidigare har varit några av åklagarens viktigaste argument under förhandlingarna.

”Enorm erfarenhet”

I dag är det försvarsadvokatens tur att hålla sin plädering i Norrköpings tingsrätt. Försvaret anser att djurskötarens död var en olyckshändelse som ingen hade kunnat förutse.

– De har ju en enorm erfarenhet på Kolmårdens djurpark och har sysslat med det här under 30 år. Det finns ingen anledning att ifrågasätta deras kunskaper, sade försvarsadvokat Johan Eriksson till SVT Nyheter Öst tidigare under rättegången.

Förhandlingarna startar kl 10:00 och SVT kommer att vara på plats och följa rättegången direkt från start.     

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet