Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur farlig är kungskobran för människor? Och hur går jakten efter den till? Hör Jonas Wahlström på Skansen-Akvariet svara i klippet. Foto: SVT arkiv

Giftig orm smet – Skansen-Akvariet fick utrymmas

Uppdaterad
Publicerad

En av världens giftigaste ormar rymde inne på Skansen-Akvariet under lördagen. Ormen jagas av experter och den ena akvariebyggnaden kommer att hållas stängd på söndagen.

– Det här är en listig orm, säger Skansen-profilen Jonas Wahlström, till SVT Nyheter Stockholm.

Skansen-Akvariet utrymdes under lördagseftermiddagen sedan en kungskobra smitit från sitt terrarium. Något som Aftonbladet var först med att rapportera.

På söndagsmorgonen meddelar Skansen-Akvariet att ormen fortfarande inte är infångad. Den ena byggnaden kommer att hålla öppet under söndagen, medan akvariehuset där ormen rör sig kommer att vara stängd tills jakten är avslutad.

Skansen-profilen Jonas Wahlström befinner sig inte i Sverige och var själv inte på plats när ormen slingrade sig ur sitt terrariebo. Men säger att det här aldrig hänt tidigare.

– Det var en listig kungskobra som rymde ut genom en lamparmatur, vilket vi inte hade väntat oss. Men den här nye kobran kunde trycka upp lampan på taket, säger Jonas Wahlström.

Ormjakt hela lördagen

Anställda experter på Skansen-Akvariet har under natten försökt fånga in kungskobran.

– Vi vet var den finns på ett ungefär men vi ska bara komma åt den också, säger Jonas Wahlström.

”Jagar inte folk”

Enligt Jonas Wahlström ska det inte ha varit någon fara för besökarna, då ormen endast lyckats ta sig till taket.

– Det här är ju en listig typ av orm, men just de här är väldigt lugna och är vana vid människor – så den jagar inte folk.

Den aktuella kungskobran är runt 2,20 meter lång enligt Wahlström. Den har nyligen anlänt till akvariet och var tidigare placerad på ett annat ställe innan den flyttades till utställningsdelen.

Kungskobran är en av världens största giftormar och kan bli upp till sex meter lång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VVS-montören Emil Apelgren har precis levererat avloppskameror till Skansen-Akvariet – i jakten på den förrymda kungkobran. Foto: Svanströms el & vvs

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.