Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett byte av lampor banade väg för den förrymda kungskobran, enligt Jonas Wahlström. Se bilder från flykten och hör Skansenprofilens förklaring i klippet. Foto: Privat

Skansen-Jonas om ormens flykt: Byte till lågenergilampor öppnade en flyktväg

Uppdaterad
Publicerad

Kungskobran Sir Väs har döpts om till Houdini efter att ha lyckats fly från terrariet. Nu avslöjar ägaren till Skansenakvariet vad som möjliggjorde flykten – ett byte till lågenergilampor.

– Ormen lyckades pressa sig mellan lampan och armaturen. Tidigare satt där vanliga glödlampor som blev så varma att inga ormar ville komma nära, säger Jonas Wahlström.

Det finns ännu inga spår av den 2,2 meter långa, giftiga kungskobra som i går flydde sin inhägnad på Skansenakvariet i Stockholm. Rymningen fångades på film av en besökare och flyktvägen är tydlig – ormen slingrar sig ut genom en av lamporna i taket. Men vart den tog vägen sen är okänt.

– Den kan komma ganska så långt på kort tid, säger Skansenakvariets ägare Jonas Wahlström.

Ingen vinterorm

Men trots det bör ormen inte ha tagit sig utanför akvariet, menar Wahlström. Den är nämligen inte någon inhemsk nordbo. Den kommer från sydostasien och behöver värme för att må bra.

– I terrariet är det 30 grader. I kulisserna är det 18 till 19. Den har nog gömt sig någonstans för att vänta på att det blir varmare.

Kan den ha tagit sig ut från Skansen?

– Nej den har inte kunnat komma ut ur huset. Och om den hypotetiskt skulle göra det så är det så kallt att den skulle domna bort, den kan inte krypa iväg nånstans och ställa till någonting. Det är dessutom inte en aggressiv art.

Skansenakvariets ägare Jonas Wahlström (till höger) med kungskobran Sir Väs innan rymningstillfället. Arkivbild, varken kobran eller Wahlström är i terrariet just nu. Wahlström är i Spanien och ormen är på rymmen. Foto: Jonas Wahlström

Kan dröja

Att ormen inte lämnat huset betyder dock inte att den blir lätt att hitta.

– Den kommer hålla sig gömd tills vi hittar den. Det kan ju ta tid, de behöver varken mat eller vatten på ett bra tag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.