Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fanica Gherasim stångades ihjäl på Ölands djurpark. Nu ligger han begravd i sin hemby i Rumänien. Foto: Privat, Olof Peterson/SVT

Fanica, 58, stångades ihjäl på Ölands djurpark – SVT har träffat de anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsolyckan har Ölands djurpark beskrivit den döde mannen som en rutinerad djurskötare som hade lång erfarenhet av just den sorts antilop som stångade ihjäl honom. Men hans familj säger att han inte jobbat professionellt med djur innan han kom till Ölands djurpark för fyra år sen.

Det har nu gått tre månader sedan Fanica Gherasim stångades ihjäl av en elandantilop på Ölands djurpark. Hans son, Constantin Gherasim, blev kontaktad av rumänsk polis som berättade att hans pappa dött i en arbetsplatsolycka i Sverige.

Nu har SVT Nyheter Småland, som första media, träffat den döde mannens familj.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

– Jag började gråta och skaka, berättar han.

Oroliga: ”Jobbade ensam”

Constantin Gherasim och hans fru Andreea Gherasim bor i Belgien men hade nära kontakt med Fanica. De beskriver honom som en snäll och pratsam person som trivdes med jobbet på Ölands djurpark. 

– Han tyckte om jobbet eftersom han kunde röra sig fritt utomhus, säger Constantin.

Men familjen var ofta oroliga för Fanicas säkerhet, särskilt eftersom han sade att han alltid var ensam med djuren.

– Han gjorde allting själv och vi frågade alltid om han inte var rädd. Men han sa ”Jag kan ju slå dem om de inte lyder”, berättar Andreea.

Fanica Gherasim stångades ihjäl på Ölands djurpark. Nu ligger han begravd i sin hemby i Rumänien. Foto: Privat, Olof Peterson/SVT

”Bred erfarenhet” enligt parken

I sin egen utredning av olyckan skriver Ölands djurpark att Fanica Gherasim hade ”en bred kunskap av berörda djurslag” från tidigare arbeten runt om i Europa. Det står också att han varit med och tagit fram rutiner och lärt upp kollegor i hur just elandantiloper ska hanteras.

– Han har varit många år på parken och jobbat utomlands med just sådana här specialiserade djur, sa Richard Berglund, driftsansvarig på parken, dagen efter olyckan.

Men Fanicas familj säger att han inte jobbat professionellt med djur innan han började på Ölands djurpark 2018. Constantin undrar också hur hans pappa kommunicerade med sina kollegor om djuren och riskerna med arbetet.

– Han pratade bara rumänska. Antagligen pratade han rumänska och arbetsgivaren svenska.

SVT har sökt parkens ägare, Barbro Hägg, och parkens dritftsansvarige, Richard Berglund, för en kommentar. Enligt deras advokat vill de inte kommentera, så länge det pågår en förundersökning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet