En djurskötare stångades till döds aven eland, också kallad älgantilop, på Ölands djurpark i somras. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Dödsolyckan på Ölands djurpark – djurskötaren saknade reträttväg

Uppdaterad
Publicerad

Ölands djurpark får nu kritik av Arbetsmiljöverket efter dödsolyckan den 28 augusti i år. Enligt myndigheten saknade mannen som stångades till döds reträttväg.

Det var den 28 augusti i år som en 58-årig man stångades ihjäl av en elandantilop, också kallad älgantilop, på Ölands djurpark. Förra veckan gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion i stallet där olyckan skedde.

I ett inspektionsmeddelande framgår nu att djurvårdaren enligt parkens rutiner ska ställa sig bakom stalldörren för att skydda sig. Men mannen som dog var placerad framför stalldörren, ”delvis utan möjlig reträttväg” enligt Arbetsmiljöverket.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Alltså följdes inte parkens egna instruktioner vid dödsolyckan.

Tvärt emot egna utredningen

Detta går tvärt emot parkens egen utredning som presenterades i slutet av september, och som gör gällande att ”man arbetade efter uppgjorda rutiner”.

Parkens driftschef Richard Berglund uppger för SVT att mannen stod framför stalldörren eftersom det var ett snabbt och oväntat förlopp där antilopen blev skrämd av en struts.

KLIPP (28/7): Anställd på Ölands djurpark stångades till döds av elandantilop

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En anställd på Ölands djurpark blev ihjälstångad av en eland, även kallad älgantilop. Hör SVT:s reporter rapportera från platsen. Djuret på bilden är inte från Ölands djurpark. Foto: TT/Arkiv/AP Photo/Janet McConnaughey/SVT/Niclas Wimmerberg

Av Arbetsmiljöverkets inspektion framgår också att parken har förändrat sina rutiner i stallet och sett över behovet av reträttvägar.

Arbetsmiljöverket ställer nu flera krav på parken. De måste anpassa sin riskbedömning och sina skötselinstruktioner – och säkerställa att arbetarna jobbar enligt de skriftliga rutiner som finns.

Men enligt Richard Berglund har alla åtgärder redan genomförts.

– Dokumenten är redan gamla. Vi har byggt om anläggningen och säkerställt att det inte kan hända igen, säger han till SVT.

KLIPP (28/7): Ägaren om olyckan på Ölands djurpark: ”En stor sorg”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ölands djurparks ägare Richard Berglund var själv med vid olyckan. Hör honom berätta i klippet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet