En anställd på Ölands djurpark blev ihjälstångad av en eland, även kallad älgantilop. Hör SVT:s reporter rapportera från platsen. Djuret på bilden är inte från Ölands djurpark. Foto: TT/Arkiv/AP Photo/Janet McConnaughey/SVT/Niclas Wimmerberg

Utredning om dödsolycka på Ölands djurpark klar

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti dog en djurskötare på Ölands djurpark efter att ha stångats av en älgantilop. Nu är djurparkens utredning om olyckan klar, rapporterar Expressen.

Olyckan inträffade när djuren skulle tas in för kvällen. En struts kom springande i hög fart, följd av en älgantilop, även kallad eland. I situationen som uppstod blev djurskötaren stångad.

Ölands djurpark skriver i handlingarna som skickats in till Arbetsmiljöverket att det var fråga om ett ”mycket snabbt händelseförlopp”.

Djurparken skriver att man följt uppgjorda rutiner vid olyckstillfället. Djurskötaren beskrivs som en rutinerad medarbetare, som varit med och tagit fram rutiner kring djurhanteringen, skriver tidningen.

Aldrig aggressiva tidigare

Djurparkens två älgantiloper beskrivs som ”lugna individer med en naturlig respekt för människor”. De har aldrig visat upp ett aggressivt eller avvikande beteende tidigare, enligt djurparken.

Ölands djurpark bedömer risken för en liknande händelse i framtiden som ”låg”, men skriver att man ser allvarligt på olyckan och jobbar för att ”säkerställa att något liknande inte ska hända igen”.

Utredningen kommer att granskas av Arbetsmiljöverket.

I klippet nedan hör du intervjun med Ölands djurparks ägare Richard Berglund som SVT Nyheter Småland gjorde dagen efter dödsolyckan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ölands djurparksägare Richard Berglund var själv med vid olyckan. Hör honom berätta i klippet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet