Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Carl-Johan Söder/SVT/Jonas Ekströmer/TT

Fem djurparksolyckor i Sverige genom åren

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen inträffade en tragisk olycka på Ölands djurpark där en anställd dog efter en attack av en älgantilop. SVT har listat fem andra allvarliga djurparksolyckor i Sverige mellan år 2006 och 2019.

  • 2006 – En djurskötare blev svårt biten av en orangutang på Borås djurpark. Djurskötaren försökte spela död och fördes till sjukhus med allvarliga hand- och fotskador.  
  • 2008 – En djurskötare överfölls av en tiger på Junsele djurpark. Han blev huggen i nacken och i bakhuvudet. Han försökte spela död men fick hjälp efter 20 minuter.  
  • 2012 – En djurvårdaren gick in ensam till åtta vargar på Kolmårdens djurpark. Vad som hände exakt vet man inte, men kvinnan dog till följd av skadorna. Kolmårdens Djurpark AB fick en bot på 3,5 miljoner kronor.  
  • 2017 – En 18-årig sommarvikarie avled efter att ha blivit attackerad av en björn på Orsa rovdjurspark. Björnen kunde avlivas på plats. Parkchefen fick villkorlig dom och böter och vd:n friades.  
  • 2019 – En man angreps av en krokodil på Skansenakvariet mitt under en kräftskiva. Mannen fick armen amputerad efter attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet