Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid olyckan på Ölands djurpark 2022 dödades en 58-åriga gästarbetare av en elandantilop, även kallad älgantilop. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Inget åtal mot Ölands djurpark efter dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

Drygt ett år efter att en 58-årig man stångades till döds av en antilop på Ölands djurpark har åklagaren bestämt sig för att lägga ner utredningen.

Utredningen visar att mannen som dog i arbetsplatsolyckan på Ölands djurpark stod på fel plats, uppger Jan Olin, åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål för SVT Nyheter Småland.

– Rutinerna har åtminstone varit tillfredsställande. Olyckan berodde på att det gjordes avsteg från rutinerna och jag har inte kunnat visa att arbetsgivaren visste om att de här avstegen gjordes, säger Jan Olin.

Enligt utredningen var parkens driftsansvarige närvarande vid olyckan, men eftersom förloppet var så snabbt hade han inte möjlighet att påpeka att avsteg från rutinerna gjordes, menar åklagaren.

Åklagaren: ”Tar inte hänsyn till spekulationer”

Det var i slutet av augusti som den 58-åriga gästarbetaren Fanica Gherasim stångades ihjäl när han skulle ta in antiloperna i stallet.

SVT Småland har tidigare berättat om fler allvarliga incidenter på parken och vittnesmål att de säkerhetsrutiner som fanns inte alltid togs på allvar. Men tidigare händelser har inte haft relevans i utredningen, enligt Jan Olin.

– Jag tar beslut utifrån den här händelsen. Jag kan inte ta hänsyn till spekulationer och tidigare incidenter, säger han.

Inga gästarbetare förhörda

Som SVT Småland tidigare har berättat, har åklagaren inte förhört några av de gästarbetare som var på plats när olyckan inträffade. Inte heller andra gästarbetare på parken har förhörts.

– De har inte varit intresserade av att bli hörda, säger Jan Olin, som inte vill vara med på en bandad intervju med SVT Småland.

Arbetsmiljöverkets utredning av olyckan ledde till en så kallad åtalsanmälan vilket innebär att de inte kunde utesluta att brott mot arbetsmiljölagen begåtts.  De har också kritiserat parken för att mannen saknade en reträttväg vid olyckstillfället.

SVT har varit i kontakt med Ölands djurpark som inte vill lämna en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.