En förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott pågår efter dödsolyckan på Ölands djurpark i augusti i år. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande – Arbetsmiljöverket öppnar för ny granskning av Ölands djurpark

Publicerad

Efter att SVT Nyheter Småland granskat efterspelet av en incident med en tiger på Ölands djurpark – planerar arbetsmiljöverket att göra fler kontroller av parken.

”Ni måste granska det här mer noga”, skriver en person i maj till Arbetsmiljöverket. Personen säger sig har insyn i Ölands djurpark.

Personen skriver efter att ha tagit del av SVT Nyheters avslöjande om Ölands djurpark: att myndigheten avslutade sin granskning om en händelse med en sibirisk tiger – trots uppgifter om att parken inte talat sanning.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Parken påstod att de utrett händelsen, där praktikanten Niklas blev instängd med tigern, tillsammans med Niklas skola. Men skolan förnekar att de över huvud taget fått information om händelsen från Ölands djurpark.

Niklas själv känner inte till någon utredning – tvärtom menar han att parken sade till honom att hålla tyst om händelsen.

Öppnar utredning

Det nya tipset är till stora delar belagt med sekretess. Hur personen har insyn i djurparken framgår inte. Men Arbetsmiljöverket har nu åter öppnat upp ärendet – som avslutades för en dryg månad sedan.

– Vi tittar på det naturligtvis och värderar informationen. Det är det jag kan säga, säger Rickard Palm, handläggare på arbetsmiljöverket till SVT.

Myndigheten kommer i nuläget inte göra något direkt relaterat till ”tigerincidenten”, säger enhetschef Kristina Gavare. Däremot överväger de nu vilka ”ytterligare tillsynsinsatser” de ska göra mot Ölands djurpark.

Vad är orsaken till dessa insatser?

– Det är en sammanvägd bedömning av de signaler vi fått gällande Ölands djurpark, från media och från det här tipset, säger hon.

Myndigheten avvaktar den förundersökning om arbetsmiljöbrott som pågår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet