Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

60 sekunder: Dödsolyckan på Ölands djurpark

Publicerad

Den 28 augusti 2022 stångas en djurskötare till döds av en elandantilop på Ölands djurpark. I videon får du en sammanfattning av vad som hänt – på 60 sekunder.

Olyckan inträffade när djuren skulle tas in för kvällen. En struts kom springande i hög fart, följd av en elandantilop. I situationen som uppstod blev djurskötaren stångad. Mannen som dog var den 58-årige djurskötaren Fanica Gherasim, en rumänsk gästarbetare som arbetat på parken till och från de senaste fyra åren. 

Åklagare har inlett en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott.

Detta är en eland

  • Eland, även kallad älgantilop, en av de två största antiloparterna. Den lever naturligt på savannen i södra och östra Afrika.
  • Honorna kan väga upp till 600 kilo, medan hanarna kan väga upp till ett ton. Både honor och hanar har långa horn som blir upp till 65 centimeter långa.
  • Djuren har i flera länder tämjts av människan, då mjölken har bättre hållbarhet än vanligt tamboskap. Som husdjur förekommer djuret i till exempel Sydafrika, Zimbabwe och Kenya, men även i Ryssland, Ukraina och Storbritannien.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet