Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de unika filmerna från dagen då två poliser sköts ihjäl – fotografen hamnar i skottlinjen. Foto: SVT/Kriminalarkivet

Unikt bildmaterial från polismorden i Malexander – ”aldrig visats förut”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-fotografens bilder från polismorden i Malexander som aldrig tidigare visats. Fotografen och reportern hamnade mitt i jakten på rånarna i det svenska sommarlandskapet. Nu släpper SVT unikt råmaterial från polismordet som skakade Sverige för 25 år sedan.

– Vi vill visa hur stämningen var på platsen den här dagen, säger journalisten Lasse Lampers, som är insatt i fallet, i SVT:s Kriminalarkivet.

Fåglarna kvittrar och solen skiner den 28 maj år 1999 i Malexander. På flera små landsvägar står poliser uppställda för att kontrollera bilarna som passerar. En bit bort ligger deras två kollegor ihjälskjutna bakom en polisbil och i ett dike. Allting fångas på film av en fotograf från SVT.

– Jag uppfattade att många poliser var väldigt rädda, och på helspänn. De var dåligt utrustade och väldigt påverkade av det som hänt deras kollegor, säger Lasse Lampers som talat med många som var på plats den dagen.

Polismorden i Malexander

Sköt mot annan polis

Ett rån hade skett på Östgöta Enskilda bank en bit bort i Kisa och innan mordet på poliserna hade rånarna skjutit mot en annan polis under sin flykt. I efterhand har det visat sig att rånarna befann sig bara kilometer från där poliserna stod och kontrollerade bilar.

– Alla bilar som dök upp kunde ha varit rånarnas, och det hade kunnat uppstå en konfrontation, säger Lasse Lampers.

Han tycker att det mest märkvärdiga är att SVT:s fotograf och reporter tilläts stå vid en av vägspärrarna, när rånarna bara befann sig kilometer därifrån.

Åtta minuters film från mordplatsen

Till programmet Kriminalarkivet: Polismordet i Malexander grävde Lasse Lampers fram råmaterial från morddagen. Han fick då tag i åtta minuters filmat material från mordplatsen som delvis aldrig publicerats tidigare. Det beror troligtvis på att filtarna lyfts bort från kropparna för att teknikerna ska göra sitt jobb, och därför fångar kameran poliserna blottade på gatan.

– Vi fick hantera det här materialet på ett vettigt sätt, vi ville inte att de skulle komma på avvägar. Men vi tycker att det historiska värdet är att fånga stämningen den här dagen, säger Lasse Lampers.

Se Kriminalarkivet: Polismorden i Malexander på SVT Play eller torsdagar klockan 21:30 i SVT 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet