Foto: TT

Uppåt för Kristdemokraterna i ny opinionsundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Med knappt två veckor kvar till valet så är det medvind för Kristdemokraterna. Det visar SVT/Novus väljarbarometer där partiets stöd landar på den högsta nivån hittills under mandatperioden. Samtidigt så ser det något motigare ut för Centerpartiet.

Det har varit en tuff mandatperiod för Kristdemokraterna opinionsmässigt där partiet i långa perioder legat under fyraprocents-spärren. Men i den senaste väljarbarometern från Novus har partiet en statistiskt säkerställd uppgång.

Tidigare publicerades en bild där Vänsterpartiet fick 10,2% och Liberalernas uppgång inte redovisades. Bilden är nu uppdaterad med korrekta siffror. Foto: SVT Grafik
Val 2018 – #dinröst

Enligt undersökningen skulle partiet få 5,3 procent av rösterna vilket är det största uppmätta stödet i Novus väljarbarometer under mandatperioden och första gången som partiet är över fyraprocents-spärren på ett drygt år

– Den uppmärksamhet de mindre partierna får i en valrörelse har Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna sett ut att förvalta väl. Annars har ju denna mandatperiod handlat mest om de tre stora partierna: M, S och SD, säger Torbjörn Sjöstrom, vd på Novus.

Centerpartiet backar

KD:s uppgång baseras framförallt på väljare som vunnits över från Moderaterna, följt av Centerpartiet och Socialdemokraterna. Partiet hämtar också in en mindre andel bland förstagångsväljare och Sverigedemokrater. 

Den andra säkerställda förändringen i barometern är att Centerpartiet tappar stöd. I den nya undersökningen ligger partiet på 8,0 procent vilket är två procentenheter lägre än för en vecka sedan.

Vad gäller blocken så är läget otroligt jämnt. Alliansen är fortfarande mindre än de rödgröna i väljarbarometern men tar in lite av avståndet och de rödgröna partiernas ledning i barometern ligger inom felmarginalen.

På grund av ett avrundningsfel publicerades tidigare en bild där det rödgröna blocket fick 40,0%. Bilden är nu uppdaterad med korrekta siffror. Foto: SVT Design

Testa vilka partier som tycker som du – gör Valkompassen.

Så gjordes undersökningen

Frågan som ställs i väljarbarometern är: ”Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?” 

Novus genomförde undersökningen mellan 22-28 augusti.  

Novus väljarbarometer är baserad på 1611 intervjuer. Svarsfrekvensen i undersökningen är 49 procent och totalt antal i urvalet 3 159. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet