Foto: SVT

Uppdatering låser datorer

Uppdaterad
Publicerad

Microsofts senaste uppdatering Anniversary har inte bara fixat buggar i systemet. Den har också fått datorer att låsa sig helt.

När nya operativsystemet Windows 10 lanserades för drygt ett år sedan infördes också automatiska uppdateringar för alla användare, något som följt med nya uppdateringen Anniversary som släpptes i augusti.

Men Anniversary har orsakat svåra problem för användarna. Inför varje automatisk ny uppdatering har datorn låst sig utan möjlighet att låsas upp utan hjälp.

De senaste tre månaderna har Datorbutiken i Piteå hjälpt över 50 personer att låsa upp sina datorer. Varje upplåsning kostar användarna 600 kronor.

– Det här drabbar främst datorer som är två år eller äldre. Men även nyare har drabbats, säger Patrik Nilsson på Datorbutiken till Piteå-tidningen.

Nyligen släppte Microsoft en programuppdatering, en så kallad patch, som de hoppas ska lösa login-problemet där skärmen fryser, skriver PC för alla.

”Den bara tuggade”

Britt Melin i Kilafors är en av dem som drabbats. I förra veckan låste sig hennes dator.

– Det gick inte att komma in i datorn. Den bara stod och tuggade. Den lilla cirkeln snurrade och snurrade, berättar hon

– Några gånger svarade den inte ens på avstängningsknappen så jag fick koppla ur batteriet.

Britt Melin är ganska van vid datorer och brukar kunna fixa det mesta själv men nu blev det för mycket. Hon lämnade in datorn till radioaffären i Kilafors där det även finns en kille som kan datorer. Efter några dagar fick hon den tillbaka.

– Han fixade det för 200 kronor, berättar hon.

Nu har hon sett till så att uppdateringarna inte sker automatiskt.

– Jag har hållit på ganska mycket med datorer men nu är man lite till åren och det har blivit lite väl mycket grejer, säger Britt Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.