Regeringen har nyligen meddelat att den vill öka läkarutbildnignen
med 30 nybörjarplatser. Men med dagens läkarbrist verkar det inte räcka till.
Var tredje utbildas utomlands
Var tredje svensk läkarstudent får idag sin utbildning utomlands. De finns i tusental i Danmark, Ungern, Rumänien eller i polska Gdansk.
Klara Hemmed är svensk läkarstudent i Gdansk och säger till UG:s reporter att hon läser där därför att det är så stor brist på läkarutbildningsplatser i Sverige.
På internationella läkarlinjen i Gdansk är två tredjdedelar av de studerande svenskar. Här får man betala utbildningen själv.
Vårdproblem exporteras
Dessutom importerar Sverige färdiga läkare, inte minst från Polen. Kalmar landsting driver ett eget företag som lär polska läkare svenska och sedan ger dem jobb. Det är bra för Sverige och bättre än dyra stafettläkare säger de ansvariga, men samtidigt exporterar vi vårdproblemen till fattigare länder
-Det är ett stort problem. Köerna blir längre, det har vi kunnat se under några års tid, säger Woijciech Biernat, professor på medicinska fakulteten i Gdansk.
Med dagens kalkyler räknar man med fortsatt import av 250 läkare varje år. Lika många som från på ett av våra största universitet. Ändå väntas läkarbrist de närmaste 15-20 åren.
Socialstyrlesen vill sedan länge se ännu fler utbildningsplatser så att vi blir självförsörjande.
-Vi säger att ungeför 250 platser till behövs. Man är en bit på väg, men vi tror inte det räcker, säger Klas Öberg, enhetschef på Socialstyrelsen.
Johan Zachrisson Winberg