Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT erfar att regeringens satsning på försvaret ska finansieras av en ny bankskatt. Foto: SVT/Jonas Ekströmer/TT

SVT erfar: Bankskatt ska finansiera försvarssatsning

Uppdaterad
Publicerad

När regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade sin uppgörelse om höjda försvarsanslag var det en fråga som aldrig gavs ett tydligt svar – hur satsningen ska finansieras. Nu erfar SVT att partierna enats om en ny bankskatt som direkt ska bekosta investeringen.
– Bankskatten är förmodligen kontroversiell, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna meddelade under fredagen att de nått en uppgörelse för anslagen till det svenska försvaret. I enlighet med Försvarsberedningens förslag kommer anslagen höjas med fem miljarder kronor om året mellan 2022 och 2025.

Men hur satsningen ska finansieras har hittills lämnats obesvarat.

– Vi återkommer till hela redovisningen av hur det här ska gå till vid ett annat tillfälle. Det finns en gemensam syn på finansieringen som jag tycker ser bra ut, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) om uppgörelsen.

Direkt finansierat av bankskatt

Nu erfar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson att det partierna som samarbetar inom ramen för januariavtalet kommit överens om är införandet av en ny bankskatt.

– Det finns redan i 73-punktsuppgörelsen en skrivning om att man ska öka beskattningen av den finansiella sektorn. Och nu har då regeringen, Centerpartiet och Liberalerna enats om att en sådan bankskatt direkt ska finansiera i alla fall det första steget, fem miljarder, som är höjningen i försvarsanslaget, säger han i Rapport.

Enligt SVT:s uppgifter kommer den nya skatten presenteras under en presskonferens med finansminister Magdalena Andersson (S) och Peter Hultqvist under morgondagen.

”Lyckas slå sönder borgerliga enigheten”

Enligt Mats Knutson är bankskatten en viktig anledning till att Socialdemokraterna nu gått med på att binda sig till de kostnader som föreslogs av Försvarsberedningen – och som de tidigare krävt reservationer mot.

– Bankskatten är förmodligen kontroversiell. Magdalena Andersson försökte införa en sådan under förra mandatperioden, den mötte stenhård kritik och man tvingades dra tillbaka förslaget. Nu har man lyckats få stöd för det också av borgerliga partier, alltså C och L, det är en stor framgång.

– Men minst lika viktigt är att de på det här sättet lyckas slå sönder den borgerliga enigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer