En minneshögtid för kommendör Andrej Palij som var ställföreträdande chef för Rysslands Svartahavsmarin. Han dödades i strid mot Ukraina i hamnen i Mariupol. Foto: AP 23 mars 2022

Uppgift: Sex ryska generaler dödade i kriget

Uppdaterad
Publicerad

Minst sex ryska generaler har dödats i Ukraina sedan kriget inleddes, enligt nära rådgivare till Ukrainas president.

Jonas Kjellén, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, har från svenskt håll granskat uppgifterna och bedömer dem som trovärdiga.

– Från Rysslands sida har man inte försökt att överbevisa det här, så det kan mycket väl vara så att uppgifterna stämmer, säger han.

Propagandakriget pågår för fullt på båda sidor sedan Ryssland inledde sin storoffensiv mot Ukraina torsdagen den 24 februari. Enligt FOI är det sannolikt sex generaler i markstridskrafterna och Nationalgardet som dödats, baserat på ukrainska uppgifter.

– Det är svårt att vara helt säker om uppgifterna är tillfullo sanna. Det finns ett incitament från ukrainsk sida att visa på den här typen av framgångar. Men samtidigt finns det ännu inget som överbevisar uppgifterna. Det skulle vara lätt från rysk sida att överbevisa genom att visa upp dem, säger Jonas Kjellén, analytiker vid FOI.

Generaler nära slagfält

Kjellén följer de ryska väpnade styrkorna noga och bedömer att generalerna kan ha omkommit på grund av de befann sig på eller nära slagfältet – inte i djupa bunkrar. Det kan vara naturligt eftersom Ryssland har problem med moralen hos sina stridskrafter, bedömer han.

– Det här ett sätt som stämmer bra överens med den kultur som finns hos de ryska väpnade styrkorna, att man som hög befälhavare kan ställa sig långt fram för att höja moralen.

Det handlar även om att de dödade ryska generalerna stärker moralen hos Ukrainas stridskrafter.

– Jag tror också att det är ett mål att man från ukrainsk sida är mån om att det ger en moral-boost på den egna sidan.

Är det en logisk följd av strid eller är det riktade insatser mot just de här personerna?

– Jag tror att det är en kombination. Det verkar som Ryssland har betydande förluster. På så vis är det en naturlig följd. Jag tror också att det är ett medvetet val från ukrainsk sida att försöka ta ut den här typen av mål för att det höjer moralen på den egna sidan också.

Ryssland har ännu inte kommenterat uppgifterna.

FOI:”Värdefulla mål”

Han bedömer att Ukrainas militär har kapacitet att genomföra sådana riktade attacker med viss hjälp av andra länder. De är värdefulla mål.

– Ja med det förbehållet att man möjligen får underrättelseinformation utifrån om var de här ledningskrafterna skulle kunna befinna sig eller om det finns ett ”high value target” i en kolonn.

Regementschefer dödade

Även ryska befäl med officersbefattningar strax under general har dödats, enligt Ukraina.

På onsdagen höll ryska flottan en minnesgudstjänst för kommendör Andrej Palij som var ställföreträdande chef för Rysslands Svartahavsmarin.

FOI:s bedömning är att antalet dödade ryska officerare på den nivån, regementschefer, är avsevärt fler. Det är ofta mer naturligt att de är med sitt förband ut i strid.

Ryska soldater bär kommandör Andrej Palijs kista efter minnesgudstjänsten i Sevastpol på Krimhalvön. Han var ställföreträdande befälhavare för Svartahavsmarinen. Foto: AP 23 mars 2022

Dödade ryska generaler

  • Generalmajor Magomed Tusjajev, Chef 141:a motoriserade regementet, dödad utanför Kiev  
  • Generalmajor Vitalij Gerasimov, Stabschef och 1:a ställföreträdande arméchef, 41:a armén, Centrala militärdistriktet  
  • Generalmajor Andrej Suchovetskij, Ställföreträdande arméchef, 41:a armén, Centrala militärdistriktet  
  • Generalmajor Andrej Kolesnikov, Chef för 29:e armén, Östra militärdistriktet  
  • Generalmajor Oleg Mitiajev, Chef för 150:e motoriserade skyttedivisionen, Södra militärdistriktet,  dödad i Mariopol  
  • Generallöjtnant Andrej Mordvitjev, Chef för 8:e armén, Södra militärdistriktet, dödad i Chernobaevka

Källa: FOI/Reuters/Foreign Policy/Newsweek/BBC 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.