Brasilien köper Jas Gripen

Uppdaterad
Publicerad

Brasilien köper 36 Jas Gripen-plan, bekräftar landets försvarsminister. USA var länge favoriten, men efter avslöjandet om att NSA övervakat Brasiliens regering föll valet på Sverige.

–Vi köper 36 Jas-stridsflygplan av Sverige. Vi väljer Jas för att de har den bästa tekniken och det bästa priset, sade försvarsminister Celso Amorim i kväll på en presskonferens på brasilianska försvarsdepartementet.

Amorim sade att det var en historisk dag eftersom Brasilien i tio års tid försökt uppgradera sitt försvar med stridsflyg.

–Logistik, teknik och överföring av teknisk kompetens var utslagsfaktorer för att Jas skulle vinna Brasilienkontraktet.

”Dela på immaterialrätten”

Enligt försvarsministern ska Saab utveckla en ny version av Jas Gripen som kombinerar svensk och brasiliansk teknologi. Det kan till exempel betyda att Jas Gripen utrustas med brasilianska vapen.

–Jas flygteknik måste överföras och produceras i Brasilien för att vi ska kunna utveckla den. Den immaterialrätt som ligger till grund för själva Jas-tekniken i planen måste delas med Brasilien, säger Celso Amorim.

Affären kommer att kosta Brasilien 4,5 miljarder dollar, motsvarande 30 miljarder kronor, skriver den brasilianska tidningen Folha de São Paulo.

Närmast väntar förhandlingar om formerna för kontraktet och hur överföring av Jas-tekniken ska gå till. Förhandlingarna väntas ta 10-12 månader.  De första planen ska levereras 48 månader efter det att kontraktet är påskrivet.

Snowden en anledning

Beslutet har dragits i långbänk i Brasilien, under båda presidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff.

Ett beslut väntades redan för flera år sedan, men det sköts på framtiden av ekonomiska skäl. Två av Sveriges största konkurrenter är Frankrike och USA.

Tidningen Folha de São Paulo avslöjade i helgen att landet tänker avstå från Rafale, tillverkat av franska Dassault, därför att det anses för dyrt av president Dilma Rousseff.

Därmed var bara Gripen och amerikanska Boeings F/A-18 Super Hornet kvar i matchen.

Men ända sedan augusti, när det blev känt via visselblåsaren Edward Snowden att USA har spionerat på bland annat Brasiliens regering, har brasilianska försvarsministeriet ökat tempot i sina förhandlingar med Sverige om köp av 36 Jas Gripen-plan från Saab, enligt brasilianska medier.

Saab avvaktar i nuläget med att kommentera uppgifterna.

Försvarsminister Karin Enström säger att ”hon välkomnar Brasilien in i familjen av Gripenanvändare” men betonar att inget avtal ännu är klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet