Enligt DI har förhandlingarna stannat av eftersom Liberalerna och Sverigedemokraterna inte kan komma överens. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Uppgifter: Förhandlingar om arbetskraftsinvandring har stannat av

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och SD:s förhandlingar om arbetskraftsinvandring har strandat, uppger Dagens industri.

Enligt tidningens källor har förhandlingarna, som handlar om huruvida vissa yrkesgrupper kan undantas från nya och högre lönekrav, stannat av eftersom Liberalerna och Sverigedemokraterna inte kan komma överens.

– SD vill strypa invandringen till vilket pris som helst, säger källan till DI.

Enligt Tidöavtalet ska utgångspunkten för arbetskraftsinvandring vara att arbetstillstånd bara ska beviljas om det arbete till vilket arbetskraftsinvandring sker har en lönenivå motsvarande medianlönen, vilket är runt 33 000 kronor.

Vill se undantag

Liberalernas ledare Johan Pehrson säger till TT att han har lyssnat på näringslivsföreträdare och chefer i offentlig sektor som är oroade över att kravet kan leda till kompetensbrist. Han vill därför se undantag från lönekravet. Han syftar bland annat på undersköterskor.

– För att klara den gröna omställningen i norra Sverige, då behövs inte bara människor som gör batterier, jobbar i gruvorna eller i skogen, säger Pehrson.

Sverigedemokraternas presschef Oscar Cavalli-Björkman skriver till SVT att partiet avstår att kommentera uppgifterna i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.