Påståenden om Iraks försvarsminister Najah al-Shammaris dubbla medborgarskap har cirkulerat sedan i våras. Foto: TT

Iraks försvarsminister är svensk medborgare – folkbokförd i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari är svensk medborgare – och folkbokförd i en Stockholmsförort. Det bekräftas av den svenska försvarsministern Peter Hultqvists pressekreterare. al-Shammari har kritiserats för sin roll i de våldsamma demonstrationerna i Irak.

Najah al-Shammari, 52 år, tillträdde som Iraks försvarsminister i juni i år. Redan i våras cirkulerade påståenden i irakiska medier om att han skulle vara svensk medborgare. Något som förnekades av hans parti, enligt The Bagdad Post. Bilder på ett svenskt pass, som ska tillhöra försvarsministern, har dock fortsatt att spridas i sociala medier.

I veckan publicerade sajten Nyheter idag uppgifter som pekade på att Najah al-Shammari faktiskt är svensk medborgare och folkbokförd i en förort till Stockholm.

Toni Eriksson, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, bekräftar uppgifterna för SVT Nyheter. Uppgifter som även bekräftas av flera av varandra oberoende källor som SVT har varit i kontakt med.

Granne bekräftar

Men det är med ett annat namn som Najah al-Shammari uppges vara registrerad i Sverige. Enligt uppgifter från Skatteverket ansökte han om uppehållstillstånd 2009 och blev svensk medborgare 2015.

SVT Nyheter har pratat med boende vid adressen där mannen är folkbokförd. En granne som får se en bild på försvarsministern säger att det definitivt är samma man som bor i Stockholmsförorten.

Enligt uppgifter till Nyheter idag har svensk polis inlett en förundersökning om bidragsbrott och folkbokföringsbrott. Försäkringskassan har också inlett en utredning, enligt sajten. 

Misstänktes för allvarliga brott

2016 åtalades mannen för flera grova brott i ett helt annat ärende, men åtalet lades ner bara någon dag innan rättegången skulle inledas. I förhören i förundersökningen uppger mannen att han är doktorand i statsvetenskap och har magisterexamen i militärkunskap. Han berättar också att han varit officer i den irakiska armén under 90-talet.

Det är sedan 2006 tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap. Men enligt konstitutionen gäller det inte för personer på högt uppsatta poster, så som försvarsminister.

Hundratals demonstranter har dödats i de omfattande protester som har skakat Irak den senaste tiden. Försvarsminister Najah al-Shammari har kritiserats för sin roll i våldsamheterna i egenskap av vara ytterst ansvarig för de väpnande styrkorna, skriver SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.