Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari har visat sig vara svensk medborgare. Arkivbild. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

UD: Sverige har haft möte med irakiska försvarsministern

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fört samtal med den irakiska försvarsministern genom den svenska ambassaden i Irak.

– De anklagelser som finns mot honom är allvarliga och nu arbetar svenska myndigheter med att få klarhet i dem, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder.

Fallet med den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari, som har visat sig vara svensk medborgare, togs på tisdagen upp i det sammansatta försvars- och utrikesutskottet.

al-Shammari utreds misstänkt för bidragsbrott samt brott mot mänskligheten och frågan var om och hur det skulle kunna påverka Sveriges militära insats i Irak.

Iraks försvarsminister svensk medborgare

Bör inte avbrytas

Regeringen anser inte att den svenska insatsen bör avbrytas med anledning av uppgifterna som har framkommit om Iraks försvarsminister.

– Det vi har diskuterat är den svenska insatsen i kampen mot terrorismen, mot Daesh. Vi har förklarat att det är ett stort avstånd mellan Iraks regering och den amerikanska ledningen i kampen mot terrorismen. Därmed anser vi att vi kan fortsätta med den här insatsen, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder efter sammanträdet.

Hon berättar att Sveriges ambassad i Irak har varit i kontakt med Najah al-Shammari för att höra hur han ser på anklagelserna.

– Vi delar problemen med de uppgifter som finns om Iraks försvarsminister. Det har vi också tagit upp direkt med honom genom vår ambassad och nu arbetar de olika myndigheterna med att få klarhet i vad som har hänt, säger Annika Söder.

”Mycket tidigt skede”

Det var på måndagen som Åklagarmyndigheten meddelade att Najah al-Shammari utreds misstänkt för brott mot mänskligheten.

”Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet arbetar nu med att se hur de ska gå vidare med utredningen, som befinner sig i ett mycket tidigt skede”, skrev myndigheten i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iraks försvarsminister svensk medborgare

Mer i ämnet