Najah al-Shammari har hotat med att stämma svenska medier. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Polisen bekräftar utredning mot Iraks försvarsminister

Uppdaterad
Publicerad

Najah al-Shammari, 52, är försvarsminister i Irak – och folkbokförd i en Stockholmsförort. Nu bekräftar polisen att det pågår en förundersökning gällande bidragsbrott och folkbokföringsbrott. Samtidigt meddelar Åklagarmyndigheten att den irakiske ministern utreds för brott mot mänskligheten.

I förra veckan avslöjades det att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari, som tillträdde sin post i juni i år, är svensk medborgare och folkbokförd i en förort i Stockholm med ett annat namn.

Det har även förekommit uppgifter om att han är under pågående utredning gällande brott i Sverige. Något som bekräftas av Jan Granqvist, på polisens bedrägerisektion i Stockholm, som är förundersökningsledare i ärendet.

– Vi från polisens sida har inlett en förundersökning redan den 8 november i år. I medier har det stått grovt bidragsbrott, men vi har inlett om bidragsbrott. Jag kan konstatera att det är två personer som är misstänkta, säger han till SVT Nyheter.

Dialog med Försäkringskassan

Utöver bidragsbrott gäller utredningen folkbokföringsbrott. I övrigt vill Jan Granqvist inte kommentera närmare hur polisen jobbar med fallet.

– Men jag kan säga att vi har dialog med Försäkringskassan i det här ärendet, säger han.

På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att de har tagit emot anmälningar om en irakisk minister som misstänks för brott mot mänskligheten.

”Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet arbetar nu med att se hur de ska gå vidare med utredningen, som befinner sig i ett mycket tidigt skede”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Ska stämma medier

I helgen gick det irakiska försvarsministeriet till motangrepp mot medier och det man beskriver som falska uppgifter. Najah al-Shammari ska ha anlitat en svensk advokat och hotar med att stämma medier på grund av rapporteringen.

Enligt uppgifter från Skatteverket ansökte han om uppehållstillstånd 2009 och blev svensk medborgare 2015, men under ett annat namn.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) kommenterade fallet i söndags.

”Brott mot välfärdssystemen är avskyvärt och ska bekämpas”, skrev Shekarabi till TT.

2016 åtalades al-Shammari för misshandel och grov fridskränkning mot familjemedlemmar. Men åtalet lades ned strax före rättegång. Enligt uppgifter till SVT var det efter påtryckningar mot målsäganden.

Rykten redan i våras

I juni i år tillträdde Najah al-Shammari som Iraks försvarsminister. Redan i våras förekom uppgifter i irakiska medier om hans svenska medborgarskap, något som förnekades av hans parti.

I Irak har hundratals demonstranter dödats i samband med de protester som har skakat landet den senaste tiden. Försvarsminister Najah al-Shammari har kritiserats för sin roll i våldsamheterna i egenskap av vara ytterst ansvarig för de väpnande styrkorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.