Tobias Billström är gruppledare för Moderaterna i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

M kräver svar av regeringen om Iraks försvarsminister

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna kräver svar av regeringen vad gäller Iraks försvarsminister, som visat sig vara svensk medborgare och dessutom uppges ha fått bidrag från svenska myndigheter under flera år.
– Det finns många frågetecken om en person som kunnat utnyttja det svenska socialförsäkringssystemet i åratal utan att det stoppats. I synnerhet efter att han blivit regeringsmedlem i Irak, säger Tobias Billström (M), gruppledare till SVT.

Efter uppgifterna som framkommit i olika medier de senaste dagarna om att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari är svensk medborgare och har tagit emot bidrag som han inte haft rätt till, kräver nu Moderaterna svar av regeringen.

Tobias Billström som är Moderaternas gruppledare i riksdagen vill att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och justieminister Morgan Johansson (S) kommer upp till socialförsäkringsutskottet och förklarar hur ärendet hanterats.

– Vi måste veta vilken information myndigheterna som handlagt det här har haft när de fattat besluten. Det bör regeringen kunna svara på, säger han.

Shekarabi: ”Inte en krona”

Socialförsäkringsminister Shekarabi svarar med en skriftlig kommentar till TT:

”Brott mot välfärdssystemen är avskyvärt och ska bekämpas. Här har regering och riksdag gemensamt gjort flera skärpningar de senaste åren. Inte en krona ska gå till den som inte har rätt till det. Vi kommer fortsätta med diskussioner i den riktningen när jag träffar utskottet,” skriver han.

Stor symbolik

Tobias Billström utesluter inte att man kanske även kommer kalla upp de aktuella myndigheterna till utskottet för att få svar på frågorna.

– Det kan även bli aktuellt att kalla upp myndigheter och höra hur man ska komma till rätta med den här typen av systematiskt missbruk av vårt socialförsäkringssystem. Det är klart att det finns en stor symbolik i att en regeringsmedlem i ett annat land väljer att komma hit, använder sig av olika identiteter och i många år verkar ha varit mottagare av pengar ur socialförsäkringssystemet, säger Billström.

Kritiserats för våldsamheter

Uppgifterna om att den irakiske försvarsministern är svensk medborgare har bekräftats av det svenska försvarsdepartementet. Det är tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap, men inte om personen innehar en högt uppsatt position.

Hundratals demonstranter har dödats i de omfattande protester som har skakat Irak den senaste tiden. Försvarsminister Najah al-Shammari har kritiserats för sin roll i våldsamheterna i egenskap av vara ytterst ansvarig för de väpnande styrkorna, skriver SvD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.