De IS-terrorister som uppges befinna sig i Sverige anlände från Irak redan förra året. Foto: TT

Uppgifter: IS-terrorister tog sig till Sverige redan 2015

Uppdaterad
Publicerad

De IS-terrorister som uppges befinna sig i Sverige anlände från Irak redan i februari förra året. Det uppger nyhetsbyrån Reuters, som citerar en anonym irakisk säkerhetskälla. Enligt Reuters handlar det om totalt sex personer och terrorcellens ledare ska ha jobbat nära IS högste ledare al-Baghdadi.

Det var under tisdagen som än så länge obekräftade uppgifter kom om att ett antal IS-terrorister skulle befinna sig i Sverige med uppgiften att utföra ett terrordåd mot civila mål i Stockholm.

Säpo arbetar intensivt

Säkerhetspolisens presschef Sirpa Franzén bekräftar att man arbetar intensivt med ett tips i någon form, tillsammans med andra instanser i Sverige och utlandet. I övrigt är hon förtegen. Säpo och polisens nationella operativa enhet, Noa, har gått in i så kallat stabsläge för att samordna och använda resurser.

– Man har en särskild ledningsstab för att samordna och leda. I vårt fall handlar det om att samordna över landet, säger Linda Widmark, vikarierande presschef på polisens nationella mediecenter. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skapat en särskild organisation med anledning av det misstänkta hotet.

Svenska regeringen informerad

Enligt nyhetsbyrån Reuters uppger en irakisk säkerhetskälla att sex irakier lämnade Irak i februari 2015 och tog sig in i Sverige via Turkiet. Enligt källan ska ledaren för de sex IS-terroristerna ha jobbat nära IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Ledaren ska ha varit fängslad flera gånger av amerikanska trupper under USA:s insats i Irak.

Om ledaren varit fängslad av amerikanska trupper skulle det innebära att USA har tillgång till mannens DNA.

Den amerikanska tv-kanalen NBC citerar också en irakisk underrättelsekälla som påstår att detaljerad information om personerna som tagit sig till Sverige har skickats till den svenska regeringen.

Underrättelsekällan beskriver personerna som är inblandade i terrorplanen som militanta IS-medlemmar.

– Jag tror att man rent generellt måste vänja sig vid tanken på att det finns personer runt om i Europa, även i Sverige, som har kopplingar till olika jihadistiska nätverk och som är intresserade av och villiga att genomföra terrordåd på olika sätt runt om i Europa, säger terrorforskaren Hans Brun till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.