Uppgifter: WHO listar processat kött som cancerframkallande

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO väntas presentera en ny riskbedömning av processat kött, där det kommer att listas bland en rad cancerframkallande ämnen.

Det är den brittiska tidningen Daily Mail som rapporterar om listningen och hänvisar till källor inom Världshälsoorganisationen WHO.

Enligt källan kan det nya beskedet presenteras redan på måndag. Bland det som i dag listas som cancerframkallande finns inte helt oväntat cigaretter, alkohol, asbest och arsenik.

Om uppgifterna stämmer kan det få stora konsekvenser för den globala kött- och snabbmatsindustrin, som i framtiden kanske tvingas märka sina produkter med varningstexter.

Forskare har tidigare sett ett samband mellan processat kött och en viss typ av tarmcancer. Men nu väntas alltså WHO gå ännu längre och slå fast att vissa köttprodukter orsakar cancer. Det är den mest riskfyllda av fem möjliga rankningar, skriver Daily Mail.

Exempel på processat kött är korv, skinka, bacon och kallskuret.

Men även ”vanligt” rött kött orsakar cancer i för stora mängder. Sedan flera år rekommenderar den internationella cancerforskningsfonden WCRF att inte äta mer än 500 gram rött kött i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.