Framför allt märks det på den animerade vuxenfilmen. Några exempel är Slavar av David Aronovitsch och Hanna Heilborn, Lögner av Jonas Odell, Fröken Märkvärdig och Karriären av Joanna Rubin Dranger. Och snart kommer långfilmen Metropia som görs på engelska där Hollywoodskådespelarna Juliette Lewis och Vincent Gallo gör huvudrollernas röster.
-Från min sida som stödgivare kan jag se att jag redan i år har gett dubbelt så många stöd till animerad film som förra året, säger Ann-Marie Söhrman Fermelin, kortfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Ökningen till animerad film av det totala filmstödet har flerfaldigats de senaste åren.
Billigare och lättare att producera
Anledningen är förstås att animerad film inte längre är bara tecknad barnfilm. Med billigare teknik har det blivit ett sätt att utveckla bildberättandet. I dag blandar man flera tekniker, 3D, leranimationer, tecknad film, foton.
Många av dem som gör filmer i dag är de som sökte sig till skolorna för animerad film som växte upp runt 2000. De har jobbat på en växande marknad där det både görs animerad barnfilm, vuxenfilm och allt fler reklamfilmer och företagspresentationer i animerad form.
Animerade dokumentärfilmer
Ann-Marie Söhrman Fermelin kan se en ny trend i dokumentärfilm som görs med animationer.
-Där har det visat sig att animerad film passar väldigt bra, man kan nå längre i sitt berättande när man har en dokumentär röst som man animerar till. Ett exempel är kortfilmen Slavar där man tar upp handel med unga slavar i Afrika, som är animerad och då gör att man lättare kan ta det till sig. Ett annat exempel är Lögner, där man animerat till folk som berättar om sina lögner.
-Man kan se trenden internationellt också. Förra året fanns Walls with Bashir, en dokumentär långfilm i tävlan i Cannes. Det skulle man inte ha sett för några år sedan.