Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenkraften har länge skapat debatt. Men vilken roll spelade personer som Evert Taube och Olof Palme? Svaret får du i videon! Foto: SVT Arkiv

Från arkivet: Så har vattenkraften debatterats genom tiderna

Publicerad

Vattenkraften har länge varit omdebatterad: En förnybar energikälla utan utsläpp av växthusgaser, men med stor påverkan på naturvärden i närmiljön. Se hur debatten har sett ut genom åren i videon.

Vattenkraften började byggas ut ordentligt på 1910- och 1920-talen och redan på den tiden fanns det konflikter mellan markägare som inte ville inte se närområdet påverkas och kraftbolagen som ville bygga ut.

På 50- och 60-talen, när den verkligt stora utbyggnaden påbörjades, handlade debatten till stor del om att vattenkraften inte bara kunde generera el, utan också viktiga arbetstillfällen i Norrland. Men i andra vågskålen låg såväl biologiska som känslomässiga värden i den orörda naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.