Ursäkt till vanvårdade fosterbarn

Publicerad

Sedan regeringen tvingats backa fick de vanvårdade fosterhemsbarnen rätt till ersättning. Nu är datumet också spikat för den utlovade upprättelseceremonin. Ett avslut för vissa, men inte för alla.

-Ursäkten är tänkt att sätta någon form av punkt, vi kan ju inte hålla på i all oändlighet att diskutera de här frågorna, vi måste ju också blicka framåt, säger Anne Skånér, ordförande för Riksförbundet samhällets styvbarn.

Ministern ska närvara
Vid ceremonin i Stockholms stadshus den 21 november kommer riksdagens talman Per Westerberg att hålla det officiella upprättelsetalet.

Även barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som fick ta emot hård kritik efter att regeringen först sagt nej till ekonomisk kompensation till de drabbade, ska delta.

-Maria Larsson ska närvara och tala vid ceremonin, säger hennes politiskt sakkunnige Göran Holmström.

Det har varit många turer kring hur kompensationen till de vanvårdade barnen ska se ut. Upprättelseutredningen föreslog en statlig ersättning på 250 000 kronor, men i september sade regeringen nej.

Beskedet fick skarp kritik och många hörde av sig till socialdepartementet. Regeringen tvingades göra helt om och kom överens med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att beloppet ändå ska betalas ut.

Kluvenhet inför ceremonin
Men det är inte alla drabbade som tänker delta när staten ber om ursäkt.

Elias Markewärn, som varit barn- och fosterhemsplacerad, berättar om en kluvenhet inför ceremonin. Han hade gärna sett att pengarna betalats ut innan och tror inte att han själv kommer att närvara.

-Ceremonin får inte syfta till att vi blir bortglömda, säger han.
Peter Lindberg, presstalesman för föreningen Vanvårdad och bortglömd, tycker inte att ceremonin blir något avslut eftersom föreningen kämpar för att även kommunerna ska betala ersättning till dem som drabbats av vanvård. Men själv kommer han ändå att delta.

-Jag har anmält mig i dag och till och med beställt tågbiljett, säger han.

TT

Upprättelseutredningen föreslog i februari att de människor som 1920-1980 utsattes för vanvård i fosterhem eller barnhem ska ersättas med 250 000 kronor var.

Men regeringen sade i september nej till att betala ersättning till de drabbade, med motiveringen att det inte går att sköta på ett rättssäkert och rättvist sätt.

Beskedet fick skarp kritik och regeringen vände helt om. Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) träffade en överenskommelse med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att beloppet ska betalas ut.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer