L efter rapporten: Misstag att kommunalisera skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionens rapport bekräftar att kommunaliseringen av skolan var ett stort misstag, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Hon vill se ett förstatligade av skolan, men utbildningsminister Anna Ekström (S) är skeptisk.

– Det är en sanning med modifikation, det gäller bara de kommunala skolorna, säger Ekström.

Skolinspektionen har granskat 28 grundskolor där andelen elever med godkända betyg är mycket lägre än riksgenomsnittet. Det visar sig att ingen av skolorna under en tioårsperiod har lyckats bättra resultaten så att fler elever får godkänt.

I SVT:s Aktuellt påpekar utbildningsminister Anna Ekström (S) att det genomförts flera skolsatsningar de senaste åren, men hon konstaterar också att det uppenbarligen behövs mer.

– Lärarna måste få tid, kraft och resurser att genomföra undervisningen på ett bra sätt, säger Ekström.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni menar att Skolinspektionens rapport ännu en gång visar att ”kommunaliseringen av skolan var ett stort misstag”.

– Skolan behöver mer resurser. Men i dag är det ett lotteri, vilken kommun man bor i om det finns pengar att ge till skolan, säger Sabuni.

L: Förstatliga skolan

De granskade skolorna har flera saker gemensamt.

De har till exempel en högre andel elever med utländsk bakgrund än andra skolor. Det är också en låg andel av eleverna i de granskade skolorna vars föräldrar har en eftergymnasialutbildning.

Dessutom har skolorna en hög omsättning av rektorer och ofta är stödet från huvudmännen, framförallt kommuner, både missriktat och bristfälligt.

– Det är stor omsättning på lärare och ledarskapet. Det gör att barnen inte får den utbildning de har rätt till. Vi behöver se till att läraryrkets status ökar genom att förstatliga skolan, säger Sabuni.

S: En sanning med modifikation

Enligt Ekström är det en sanning med modifikation. Förstatligandet gäller bara de kommunala skolorna, säger utbildningsministern.

– De fristående skolorna vill Sabuni inte röra. Det innebär att alla de hundratals miljoner som vi i dag betalar ut som går till vinstutdelning i de skolorna kommer att kunna fortsätta göra det.

– Jag tycker att det bör finnas ett ökat statligt ansvarstagande för finansieringen och för likvärdigheten och för kvalitéten i kurs- och läroplaner. Därför har vi stärkt kursplanen under det senaste året.

Sabuni menar dock att Ekström gör den svensk skolan en otjänst genom att ”beskylla misslyckanden på fristående skolor”.

– Av de här 28 skolorna är det bara två fristående skolor. De är bara 15 procent av svenska elever i grundskolan som går i en fristående skola. Det kan inte vara de procenten som gör att skolan misslyckas, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.