Utbildningsministern: Väntat att betygen sjunker

Publicerad

För första gången på fem år sjunker de genomsnittliga betygen för elever i årskurs nio. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) anser dock att försämringen av niornas betyg var väntad.

-Resultaten i svensk skola har sjunkit under tjugo års tid. Vi har för låga resultat i den svenska skolan. Det är därför vi nu lägger om utbildningspolitiken, för att vi måste vända den här utvecklingen, säger han.

Att de senaste årens stigande betyg har vänt kan bero på att färre lärare nu sätter glädjebetyg, enligt utbildningsministern.

Jan Björklund (FP) pekar på flera reformer som genomförs under nästa år – nya läroplaner, nytt betygssystem, lärarutbildning och skollag.
Men det kommer att ta tid innan andelen behöriga till gymnasiet ökar, tror han.

-Vi kommer att få se varje år en grupp ungdomar som inte är behöriga. Jag skulle önska att det fanns en snabb lösning, att man med ett trollspö kunde förändra detta över en natt. Men det här är stora utbildningsreformer och det kan ta ett årtionde innan vi verkligen märker resultatförändringar, säger han.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer