Foto: SVT

Utbildningsministern: Vi bör ändra förutsättningarna för skolvalet

Publicerad

Utvecklingen när det gäller segregationen i skolan går åt fel håll, tycker utbildningsminister Anna Ekström (S). För att komma åt problemet behöver förutsättningarna för det fria skolvalet förändras.
– Jag är övertygad om att det går att samtidigt ge föräldrar och elever möjlighet att uttrycka ett val och samtidigt stärka likvärdigheten, säger hon i SVT:s Agenda.

Ett av de områden som Anna Ekström ser över är reglerna för antagningen till skolor, bland annat när det gäller kötid och närhetsprincipen. Hon föreslår också att skolpengen ska användas som ett incitament till skolorna att bredda sitt elevunderlag.

– Till exempel om skolpengen tar större hänsyn till att en del elever behöver extra stöd. Då är det inte lika attraktivt för skolor att försöka skaffa sig så lättarbetade elever så möjligt, säger hon.

Tidigare förslag om förändringar i skolvalet från S-MP-regeringen har inte fått stöd i riksdagen. Anna Ekström säger att det gäller att säkerställa att förslagen har ett brett stöd.

– Om jag ska vara lite fräck så är det svåra inte att komma med kloka förslag utan att få igenom dem i riksdagen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer