Det pågår ett utbrott av tarmbakterien ehec i Sverige. Sedan september har 16 fall av smittade personer kunnat kopplas samman, skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt. Människorna har blivit smittade i olika delar av Sverige, men de flesta finns i Stockholmsområdet. Åtminstone sex av fallen är barn i åldrarna 0–12 år.
Tre av de smittade har drabbats av den allvarligare komplikationen hus, hemolytiskt uremiskt syndrom.
Flera myndigheter arbetar tillsammans för att spåra misstänkta livsmedel och försöka hitta samband och orsaker till utbrottet.
Bakterien ehec är vanligast hos nötkreatur och kan smitta människor via kontakt med djur eller deras gödsel, men också via exempelvis förorenade livsmedel. Den kan även spridas från smittade människor.
Kan leda till döden
Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är det viktigt att ha bra mathygien då det är vanligast att få i sig bakterien via maten och då framför allt via kött.
–Det är en bakterie som finns hos djur, framför allt kor men även andra djur. Den kommer in i våra kök via kött, oftast.
Bästa rådet är att se till att inte använda samma knivar och skärbrädor till köttet som sedan används till grönsaker.
– Köttet som man lagar hettas upp och då försvinner bakterierna men om man fått in dem i grönsakerna som inte hettats upp blir man sjuk, säger han.
Varje år drabbas mellan 400 och 500 svenskar av bakterien som börjar med magsmärtor och diaréer. Den kan också orsaka njursvikt och i värsta fall döden.
Fakta: EHEC
* Vanliga symptom är feber, diarréer, magkramp och illamående. EHEC är en vanlig infektiös orsak till blodig diarré. Sjukdomen är spridd över hela världen och flera stora utbrott har rapporterats. Sjukdomen är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Bakterien kan smitta genom dåligt rengjorda livsmedel och tillräckligt tillagat nötkött.
Enterohemorragisk E. coli (EHEC) används i Sverige och det är också infektion med ehec som är den anmälningspliktiga sjukdomen på människa. I internationella sammanhang används ofta en annan benämning för bakterierna som är lika korrekt, som till exempel verotoxinproducerande E. coli (VTEC) eller shigatoxinproducerande E. coli (sSTEC). Beteckningarna Shigatoxin och STEC används synonymt med Verotoxin och VTEC.
* I Sverige rapporteras cirka 300 fall bland människor varje år och av dessa är ungefär hälften inhemskt smittade. Det är främst barn under fem år som smittas. EHEC-fallen rapporteras främst från länen i södra Sverige. Flest inhemska fall anmäls under sommarmånaderna.
* Atypiskt hemolytiskt uremiskt syndrom (aHUS) är ett livshotande tillstånd, som medför hög risk för bestående njursvikt redan vid insjuknandet. Syndromet kännetecknas av blodbrist (anemi) till följd av att de röda blodkropparna sönderfaller (hemolys), brist på blodplättar (trombocytopeni) och njursvikt (uremi). Atypiskt hemolytiskt uremiskt syndrom går ofta i skov (försämringsperioder) och kan ha ett kroniskt förlopp. Syndromet kan uppkomma när som helst under livet.
Källa: Folkhälsomyndigheten