Foto: TT

Utfodring av vilda djur begränsas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår en ändring i jaktlagen så att utfodringen av vilda djur, främst vildsvin, begränsas. Det kommer att innebära fler vildsvin där man inte vill ha dem, hävdar jägare.

Många markägare stödutfodrar vildsvinen för att hålla dem borta från grödorna och för att lättare kunna jaga dem, men regeringen föreslår nu en ändring i jaktlagen från 1 december för att begränsa utfodringen.

– Det vi vill komma åt är avarterna där man utfodrar enorma mängder i närheten av jordbruksfält och vägar. Det förorsakar stora skador och olyckor, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

”Ohållbart”

Patrik Bunge-Meyer, som är jaktentreprenör, tror inte på en begränsning.

– Det är ohållbart. Det blir då en större spridning på vildsvinen. I dag håller vi ju kvar vildsvinen inom jaktområdena. Jag vet exempel på folk som slutat utfodra och då sprider vildsvinen ut sig på större områden, säger Patrik Bunge-Meyer. 

– Det finns i dag ingen lagstiftning på det här området och det gör att vi fått avarter som är oacceptabla, säger Sven-Erik Bucht.

Snabbare domstolsprövning av jakt

Jakten på till exempel varg och björn har de senaste åren stoppats efter att besluten överklagats i omgångar. Nu vill regeringen snabba på de utdragna rättsprocesserna.

– I och med att det blir reglerat i lagstiftningen att det ska ske skyndsamt är man tvungen att ge förtur till de här ärendena, vilket kommer att innebära att de kan prövas innan jakten påbörjas, förklarar Sven-Erik Bucht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.